Kirkelandet kirke byr i helgen publikum på en storslått kor-konsert med Nidaros Domkor, som det siste året har jobbet mye med fortellinger knyttet til Jomfru Maria.

Konsertens hovedverk heter «Stabat Mater» og baserer seg på en tekst fra 1200-tallet.

– Teksten dreier seg om Jomfru Maria som står og sørger over sin døde sønn på korset - et tema som er ubehagelig aktuelt i disse dager, sier korets styreleder Kjetil Hustad.

Musikken er skrevet av den italienske komponisten Domenico Scarlatti som ble født samme år som Bach og Händel.

Med seg har koret sopransolist Ditte Marie Bræin, domkantor Petra Bjørkøy og cellist Anna Carlsen. Kunstnerisk leder og dirigent er domkantor Karen Haugom Olsen.

Kirkemusikalske perler

Nidaros domkor har de siste årene ved flere anledninger fremført Scarlattis «Stabat Mater».

– Vi har blitt veldig glade i musikken, faktisk i så stor grad at vi skal spille det inn på plate senere i år, sammen med domkantor Petra Bjørkhaug på orgel, Anna Carlsen på barokkcello og med Ditte Marie Bræin som sopransolist. Når vi nå skal ut på turné er vi så heldige å ha med oss alle tre. I tillegg til Scarlatti vil vi synge kirkemusikalske perler fra ulike perioder, og publikum vil få høre musikk for cello og orgel, sier dirigent Karen Haugom Olsen.

Hun mener at «Stabat Mater» av Domenico Scarlatti er et av de flotteste og mest gripende kirkemusikalske verkene som er skrevet.

– Likevel er det ikke blant de mest kjente. Dette kan ha sammenheng med verkets vanskelighetsgrad og kompleksitet. Som tilhører er det ikke først og fremst kompleksiteten man legger merke til, men musikkens ekspressivitet, nærhet og varme, samtidig som den uttrykker en dyp sorg. Vi følger Maria, Jesu mor, der hun står under korset og sørger over sin døde sønn. I begynnelsen er teksten en beskrivelse av Marias sorg, men utover i verket ytrer tekstforfatteren et ønske om å dele Marias smerte og gråte med henne, og etter hvert går musikken over i en hyllest til Maria.

Flere kirkekonserter

Palmehelgen samles strykere fra Kristiansund symfoniorkester og kirkekoret i Kristiansund til konsert med lidelsesmusikk, en pasjonskonsert, for påsken, under ledelse av Paul-André Nilsen Grande, med Margaret Rensvik på continuo orgel.

Deretter er det duket for visitasgudstjeneste den 15. mai.

Skedsmo kammerkor kommer på besøk i mai.

Vårsesongen i Kirkelandet kirke avsluttes med dropskonsert med Kristiansund kirkekor.

Nidaros domkor

Nidaros domkor er Nidarosdomens eget kammerkor med ca. 40 medlemmer. Korets repertoar består først og fremst av kirkemusikk fra de siste 500 år, samt urframføringer av verk av lokale og nasjonale komponister. På CDen Nidaros (2010) har Nidaros domkor spilt inn utdrag fra musikk skrevet spesielt til koret, og i 2014 ble CD-innspillingen av Torbjørn Dyruds "Out of Darkness" nominert til Grammy for Best Choral Peformance.

Nidaros domkor vektlegger å holde høyeste musikalske nivå både i nyskapende framføringer, oppsetninger av store verk og deltagelse i Nidarosdomens gudstjenesteliv. Koret samarbeider jevnlig med internasjonalt anerkjente solister, dirigenter og musikere, og representerer Trondheim og Nidarosdomen såvel regionalt som nasjonalt og internasjonalt.

Domkantor Karen Haugom Olsen har vært korets faste dirigent siden 2016. Koret har også i 2020 blitt tildelt «produksjons- og driftsstøtte for kor på særlig høyt nivå» av Kulturdepartementet.