(Nettavisen): Vi er i ærverdige lokaler i Oslo sentrum, drevet av kokken Jørn Lie. Han har tidligere vært manager for kokkelandslaget og er svært opptatt av tradisjonsmat.
Inne på Restaurant Gamle Raadhus har han akkurat åpnet tre pakker merket tynnribbe. De er kjøpt inn hos billigkjedene Rema 1000, Kiwi og Extra.
– Dette kan bli bacon om man salter det eller tørker det, men det er ikke ribbe slik folk flest tenker ribbe skal være, sier han mens han studerer kjøttet.
Alle de tre kjøttstykkene ligner ved første øyekast på ribbestykker. Men noen ting er annerledes. På en tynnribbe er det lag med kjøtt og fett om hverandre. Her finner kokken bare slintrer med fett i kantene, men kjøttet er ikke marmorert som en tynnribbe skal være.
– Den gode ribbesmaken får vi fordi kjøttet har lag med fett innimellom. Det er det som gir den gode smaken, sier Lie.
Kokken studerer kjøttstykkene nøye. Han bøyer på stykkene og klemmer på kjøttet.
– Her er det ingen bein, sier Jørn Lie. Forresten vent litt. På den ene her er det litt bein på ene siden, sier Jørn Lie.
Buklist med litt bein
På kjøttstykket fra First Price er det ribbein på om lag en fjerdedel.
– Mesteparten her er uten bein, da blir det feil å selge dette som tynnribbe. Jeg synes det hadde vært mye ryddigere å kalle alle disse stykkene for buklist. For det er buklist dette er, sier Lie.
På de to andre kjøttstykkene er det ingen bein.
– Buklist alt sammen, slår kokken fast.
Buklisten er en del av siden på grisen, men betegnelsen brukes om det partiet som uten bein. Steker man dette som en vanlig ribbe kan resultatet bli triste greier, ifølge kokken.

Morgan (54) ble nektet å handle to øl: – Det var ubehagelig
Ribbe har ribbein
– Ribbe heter ribbe fordi ribbeina er med. Buklist mangler beina. Jeg bruker buklist til sylte, men steker aldri buklisten som en ribbe, det blir katastrofe, sier den erfarne kokken Eirik Lillebø, som er kollega av Jørn Lie og medeier i restaurantene Vaaghals og Code.
– Men hva skjer egentlig om man steker buklist som om det var en ribbe?
– Det er nesten umulig å få både sprø svor og saftig kjøtt på en buklist siden kjøttstykket er så tynt og mangler bein. Jeg hadde slitt stort med å få det til, sier Lillebø.
Det står tynnribbe med store bokstaver på pakkene. Alle tre er fra billigmerkene til kjedene og kostet 69,90 kroner per kilo hos Rema 1000 og 76,00 kroner hos begge de to andre.
– Greit at disse er billige, men det er ikke ok å villede folk selv om varen er billig. Når det står tynnribbe på pakka bør forbrukeren oppleve at det er tynnribbe de faktisk får, sier Jørn Lie.
– Det hjelper ikke at dette er rimelige varer, man skal ikke lure folk selv om det er billig, sier Eirik Lillebø.

«Krympflasjon» er årets ord
– Skal bruke korrekt navn
Norgesgruppen som eier Kiwi-kjeden og First Price-merket legger ikke skjul på at tynnribbe er et populært produkt.
– Tynnribbe er et produkt som er foretrukket av forbruker. First Price tynnribbe skal inneholde ribbein og det er grunnen til at vi kaller dette produktet tynnribbe. Vi er opptatt av å bruke korrekt navn på korrekt stykningsdel, sier kommunikasjonssjef i Norgesgruppen, Kine Søyland.
First Price-kjøttet vi kjøpte hos Kiwi var det som faktisk hadde litt ribbein i seg. Men det aller meste var uten bein.
– Buklist har ikke bein. Bildet fra Nettavisen viser at vår tynnribbe har ribbein på om lag en fjerdepart av stykningsdelen. Det blir nesten umulig å unngå noe buklist når man skjærer tynnribbe, hevder Søyland.
50 år med julekonsertar: Hentar fram juleperler frå musikkens overdådige skattkiste
Hun legger til at de er opptatt av å bruke hele dyret og noen ribbebiter vil ha mindre bein. Hun sier også at de får få klager på produktet.
– Ekstra store svinesider deles i tre, og da vil den bakerste delen inneholde lite, eller ingen bein. Disse stykkene selges som Prima tynnribbe, og er en billigere variant av ordinær tynnribbe fryst, sier Randi Støyva, kvalitetssjef hos Nordfjord Kjøtt AS som leverer kjøttet til Rema 1000.
På forbrukeretiketten er det tydelig forklart hvorfor produktet kan inneholde lite, eller ingen bein og mindre fett, enn andre stykker, sier Støyva som legger til at de vil vurdere bedre merking neste år.
Coop: – Ikke etter våre krav
– Avtalen med leverandør er at det skal være noe bein på alle stykkene, så dette er noe vi vil følge opp med produsenten, sier kommunikasjonssjef Harald Kristiansen i Coop som eier Xtra-kjeden.
Kristiansen påpeker at ribbene i Xtra-serien er billigste alternativ, men sier de fortsatt skal holde god kvalitet.
– Med tynnere stykke kjøtt blir det naturlig nok ikke så mange lag kjøtt/fett, og ikke fullt så saftig. Men det er fullt mulig å tilberede disse til ribbemåltid, og på tester vi har gjort er svoren blitt sprø og fin med normale tilberedningsmetoder, sier Kristiansen.
