Klimagassutslippene vil øke med ny nettleie

NVE foreslår at den nye nettleien skal være en fast, årlig pris uavhengig av forbruk. (Foto: Vidar Ruud, ANB)

NVE foreslår at den nye nettleien skal være en fast, årlig pris uavhengig av forbruk. (Foto: Vidar Ruud, ANB) Foto:

Av
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Skal vi nå målet om å kutte i utslippene, må vi ta gode klimavalg. NVEs forslag til ny nettleie gjør det motsatte.

NVE foreslår at den nye nettleien skal være en fast, årlig pris uavhengig av forbruk. Det er vi i Nelfo helt uenig i fordi vi mener det vil fjerne motivasjonen til å spare strøm eller produsere egen strøm via solceller. NVE begrunner forslaget med at fastpris er mer rettferdig, men den nye nettleien inviterer til strømsløsing og økte klimagassutslipp.

I februar forsterket Norge sitt utslippsmål under Parisavtalen. Nå har vi forpliktet oss til minst 50 prosent utslippskutt innen 2030. Myndighetenes beregninger viser at det bl.a. vil kreve at alle nye ferger, busser, varebiler, lette lastebiler og personbiler skal være uten utslipp innen ti år.

Den øvrige delen av kysttransporten skal også i stor grad elektrifiseres i form av landstrøm til alle havner og delelektrifisering av containertransport og cruiseskip.

Den massive elektrifiseringen av samfunnet vil kreve mye mer strøm enn det vi har i dag. Ifølge Statnett må tilgangen økes med hele 40 TWh, noe som tilsvarer det samlede strømforbruket til alle norske husholdninger. Mangel på strøm vil altså kunne bli en stor barrière på veien mot utslippsmålet.

Heldigvis finnes det konfliktfrie alternativer som kan redusere behovet for utbygging av nye kraftverk. Store mengder strøm kan frigjøres gjennom energieffektivisering og produksjon av solstrøm hos forbrukerne. Faktisk er husholdningenes potensielle bidrag en sentral del av myndighetenes klimastrategi. Regjeringsplattformen inneholder både mål om 10 TWh energieffektivisering i bygninger og at husholdningenes evne til å produsere egen strøm skal styrkes.

Dersom NVEs nettleieforslag blir vedtatt, vil vi imidlertid ikke lenger kunne regne med husholdningene. Med fastpris vil man ikke få lavere nettleie ved å investere i solceller, automatisk styring av lys og varme, varmepumpe eller andre former for aktiv energieffektivisering. Når den økonomiske motivasjonen forsvinner, blir ikke tiltakene gjennomført.

NVEs nettleieforslag er nå på offentlig høring. Forhåpentligvis vil høringen skape politisk bevissthet om hvor ødeleggende det er for norsk klimapolitikk. Vi er avhengige av husholdningene for å nå klimamålet, og da trenger vi rammebetingelser som motiverer oss til å ta gode klimavalg.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken