Fredag er det premiere på Rastarkalvspelet – eller «Slaget på Rastarkalv» – som i år settes opp for tiende gang. Dette skjer på nettopp Rastarkalv ved Frei kirke.

I tillegg til fredagens premiere blir det to forestillinger på lørdag og to på søndag.

– Vi gleder oss til det kommer publikum på tribunen nå til helga, og vi kan få vise prestasjonene og innlevelsen fra aktører og musikere i Frei Hornmusikk, skriver Trond Sæterøy i Rastarkalvspelet i en pressemelding.

Over 100 personer er involvert i spelet, og aktørlista omfatter alderspennet fra fire måneder(!) til godt opp i 70-årene. Ifølge arrangøren er det i år en helt ny vinkling på historien i form av den yngre gardes presentasjon og prestasjon.

Skuespillerne er dyktige amatører, noen med flere tiår med erfaring på scenen, mens andre stiller opp i kostyme og rolle for første gang.

Rastarkalvspelet handler om det blodige slaget på Rastarkalv i 955. Spelet ble framført for første gang i 1985, og foreløpig siste forestilling var i 2019 – før koronapandemien.

Dette er «Slaget på Rastarkalv»

Handlingen utspiller seg når det varsles at Eiriksønnene kommer med mange skip og mange menn for å utfordre kong Håkon Adalsteinsfostre - også kjent som kong Håkon den gode. Kong Håkon den gode var Norges første kristne konge, og han startet kristningen av landet på Nordmøre. Med støtte fra den lokale høvdingen Egil Ullserk, vinner han slaget. Egil Ullserk er imidlertid en av de falte i slaget.

Skuespillet viser også dagene før slaget, i kongsgården til kong Håkon på Bjerkestrand.

Det er en historie fylt av kjærlighet, drømmer, frykt og humor, som ender dramatisk. Dette er en tidsreise mer enn 1000 år tilbake i tid, som gir oss anledning til å bli kjent med vår lokale historie.

  • I 2022 vil det bli 10. gang spelet settes opp. Tidligere visninger: 1985, 1995, 1998, 2000, 2002, 2005, 2015, 2017 og 2019.
  • Reidun Flatøy er regissør. Hun er godt kjent som skuespiller og en av drivkreftene bak Møst Revyteater.
  • Manus fra 2015 sist bearbeidet av Jørn Skar / Endre Skar, med utgangspunkt i Snorre Sturlasons kongesagaer, Heimskringla.
  • Musikk av Philip Sparke, basert på Hymne til Frei av Axel Fiske, framført av Frei Hornmusikk.

Les mer om årets Rastarkalvspel her:

Bildeserie

Gjør seg klar til et nytt slag