Gå til sidens hovedinnhold

Klar tale fra folket

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

61 prosent vil ha Romsdalsaksen. Bare 13 prosent vil ha Møreaksen. 19 prosent foretrekker fortsatt ferge. Det er tallenes tale fra en meningsmåling Norstat har tatt opp for Folkeaksjonen Møre uten Møreaksen i de tre nordmørskommunene Kristiansund, Gjemnes og Tingvoll.

Slik vi kjenner stemningen, er undersøkelsen godt representativ for hele Nordmøre. Hovedforklaringen var folkeaksjonens grunnlegger, Terje Tovan, selv inne på da han presenterte undersøkelsen fredag. For næringslivet på Nordmøre er E136 mot Østlandet viktigere enn E39, og da er Romsdalsaksen et bedre alternativ. Hva angår folk flest, tror vi at man oppfatter fergefri E39 som en vei som skal gå mest mulig effektivt gjennom fylket – ikke at den skal utnyttes til å skaffe øyer i ytre Romsdal fastlandsforbindelser og Molde ny innfartsvei, som alle må betale desto mer for å bruke.

Av de spurte nordmøringene mener hele 40 prosent at partienes holdning til fjordkryssingen er så viktig at det vil påvirke deres stemmegivning i valget til høsten. Det kan være dårlig nytt for spesielt Høyre, Ap og Sp. Mens det er bare 6 prosent av de spurte i fylket som mener Høyre har tatt riktig standpunkt, er Sp og Ap helt nede i 3 prosent. Det er vesentlig lavere oppslutning enn de tre partiene har pleid å få i valg.

Møreaksen-motstanderen Frp ligger best an til å kapre nye velgere. Her er det 12 prosent som mener partiet har tatt riktig standpunkt, men det er verdt å merke seg at over 70 prosent av de spurte ikke vet eller er usikre på hva partiene står for i saken. Det peker mot en het valgkamp, der motstandere som SV, MDG og Rødt også kan gjøre det godt.

Vi er ellers ikke imponert over hvordan undersøkelsen er blitt mottatt, og da tenker vi spesielt på Møreaksens patetiske forsøk på å så tvil om vektingen til et seriøst meningsmålingsbyrå. Hvis man mener en undersøkelse i alle fylkets kommuner ville gitt et helt annet resultat, kunne man jo tatt utfordringen fra Tovan om å spleise på en slik undersøkelse. Det tviler vi på at de tør.

Påstanden man nå klamrer seg til, er at 20 statlige milliarder kroner forsvinner ut av fylket om man ikke går for Møreaksen. Her er det mange som ser ut til å ha glemt at de 20 milliardene ikke kommer fra staten, men fra befolkning og næringsliv. Da skulle det også bare mangle at det politiske establishmentet og NHO i fylket lyttet til sin egen befolkning og sitt eget næringsliv når det blir spørsmål om den mest fornuftige bruken av skattepengene.

Makten i fylket har nå hatt ti år på å overbevise velgere og medlemsbedrifter om det som skulle være deres eget beste. Nå ser den hva folk mener om det. Før man gjør et nytt forsøk i årets valgkamp, bør dette være en anledning til å tenke grundig over om det er en selv som fører en tapt sak.

Les også

41 prosent vil ha Romsdalsaksen. Bare 24 prosent vil ha Møreaksen

Kommentarer til denne saken