[Avisa Oslo]: Sent mandag kveld ble den profilerte advokaten skutt inne i sin egen bolig, på Røa i Oslo, ifølge politiet. Gjerningsmannen ble pågrepet kort tid etter og er siktet for drapet.

Den siktede mannen er i 30-årene.

Politiets kriminalteknikere jobbet natt til tirsdag med å sikre spor på åstedet. Ifølge TV 2 har politiet sikret det som trolig er drapsvåpenet.

Tor Kjærvik blir av andre advokater beskrevet som en av de aller beste, en bauta og en som alltid gjorde sitt aller ytterste for sine klienter. Privat levde han et tilbaketrukket og rolig liv.

Kjærvik har i en årrekke forsvart drapsmenn, så ble han selv skutt og drept i det som er det første drapet i Norge i 2021.

Gjennom en innholdsrik karriere som jurist, først politiadvokat, og deretter som forsvarer i over tre tiår, jobbet han med noen av de største kriminalsakene i landet.

En rekke profilerte saker

En av de største og mest kjente sakene han var forsvarer i var Orderud-saken hvor han var forsvarer for Kristin Kirkemo, som var en av fire drapsdømte.

Kjærvik var også forsvarer under Nokas-ranet, hvor hans klient var Thomas Ingebrigtsen.

Inntil nylig, da han fylte 70 år 26. mars i år, var han fast forsvarer i Oslo tingrett. Planen etter dette var at han skulle trekke seg tilbake og jobbe mindre.

Vervet som fast forsvarer opphører automatisk ved fylte 70 år.

Kjærvik var forsvarer i en hel rekke profilerte saker. Noen av dem var:

Han har også hatt drapssaker og en rekke andre oppdrag de siste årene.

Helt uvirkelig

En advokat som tidligere har jobbet med Kjærvik, men som foreløpig ønsker å være anonym, sier følgende til Nettavisen:

– Dette er først og fremst en utrolig trist nyhet. Det er rett og slett uvirkelig. At en forsvarer som jobbet med så mange drapssaker selv skulle ende opp med å bli drept er utenfor min fatteevne.

– Tor (Kjærvik) var en av de aller beste i faget sitt. Han brydde seg oppriktig om sine klienter og var den aller beste på forberedelser til sakene sine. Selv om han hadde en rekke profilerte saker var aldri noen oppdrag for små. Alle klientene var like viktige.

Dette vet vi så langt

Tidlig tirsdag morgen er det ingen store etterforskningsskritt, men politiet har etter drapet hentet inn mye informasjon gjennom etterforskning natt til tirsdag. Den siktet mannen i 30-årene var ikke blitt avhørt da AO kontaktet Krimvakta i Oslo i 06-tiden.

– Det er et av de viktige etterforskningsskrittene vi har på blokka. Det bil bli gjort så fort vi er klare til det, forteller krimlederen.

Den antatte gjerningsmannen skal være etnisk norsk statsborgerskap og er siktet for drap.

– Det har siden hendelsen fant sted blitt gjennomført en rekke vitneavhør og tekniske undersøkelser. Akkurat nå (06:10 red.anm.) er det midlertidig pause i de tekniske undersøkelsene før det skjer et skifte av mannskap. Med den informasjonen som har kommet inn prøver vi å legge til rette for den videre etterforskningen når det kommer friske mannskaper inn, svarer Anders Johnsrud som er krimleder ved Krimvakta i Oslo.