KOLVEREID: – Målet var ikke Norge da jeg syklet fra India for 48 år siden. Jeg bare sykla, smiler Rajendra Prasad Shukla, på tur ut fra legekontoret på Kolvereid.

Her har han vært på opplæring i datasystemene, før han på mandag starter i jobben som vikarlege.

Fra India til Norge på sykkel

For å forstå hvorfor den indiske legen plutselig har inntatt et legekontor i Nærøysund kommune, må vi først skru tida tilbake til 1972.

Da bestemte det som den gang var en eventyrlysten 20-åring seg for å legge ut på en reise. Et eventyr uten mål og mening, men som i ettertid har har vist seg å bli mer enn meningsfylt.

– Jeg sykla 33.000 kilometer, og brukte ett år og ti måneder på å komme hit. Jeg var en målløs mann, som ikke egentlig visste hva jeg gjorde, sier Shukla.

På plass i kjellerleiligheten som han og kona har tilbrakt sin første natt i, forteller han videre på historien som har ført ham nettopp hit.

– Vi er bosatt i Eidsvoll, hvor jeg har jobbet som kirurg i mange år. Da jeg pensjonerte meg tidligere i år, var planen egentlig å sykle tilbake til India slik jeg kom syklende hit for 48 år siden, sier han.

Det satte koronaen en stopper for, men sykkeltur ble det uansett. Sammen med kona, som lærte seg å sykle for kun ett år siden, bestemte han seg for å legge ut på tur fra Bergen til Kristiansund.

Så fikk de blod på tann.

Besøker alle 356 kommunene

– Da vi var ferdige med turen, fortsatte vi å sykle, og ganske snart hadde vi vært innom 50 kommuner, smiler legen.

Da de hadde besøkt 100 kommuner, tenkte de: vi klarer 200.

– Og nå som vi er ferdige med det, tror vi at vi skal klare å besøke alle 356 kommunene i Norge.

På tur gjennom landet, tar ekteparet masse bilder og samler informasjon. Planen er å gi ut bok.

– Vi regner med å ha vært innom alle kommunene innen neste sommer. Da gir vi ut to bøker med 16 sider fra hver kommune, sier 70-åringen, som videre forteller at det kommer til å være informasjon om innbyggertall, samt annen informasjon som hvem har vunnet VM-gull i kommunen og hvor mange skoler og stadioner det finnes.

For den spreke legen handler bokutgivelsen om å gi tilbake til landet som han mener har gitt ham så mye.

– Jeg serverer denne boka til Norge som takk. Hit kom jeg og fikk utdannelse, to barn og et bra liv. Jeg mener at jeg har fått altfor mye fra Norge, og nå er tanken å gi noe tilbake.

Boka skal publiseres på norsk, men dette er ikke den første boka paret skriver sammen. De har tidligere gitt ut flere bøker på indisk, og 70-åringen har også skrevet bok om reisen fra India til Norge.

Fått jobb i Nærøysund

Hvorfor paret nå har bosatt seg i en kjellerleilighet med utsikt over Kolvereidvågen, er tilfeldig.

– Kona mi ble operert for grå stær for noen uker siden, og kan derfor ikke sykle så mye i regnet. Dessuten er det vanskelig terreng i Trøndelag, og jeg tenkte: Hva om jeg finner meg et sted å jobbe, så tar vi kommunene samtidig.

Paret kom hit på onsdag, og i første omgang er planen å være her til desember.

– Jeg er spent på å jobbe med et annet datasystem, men gleder meg til jobben. Det blir moro, sier Shukla, som ser utover vågen og skryter av utsikta.

– Det er utrolig pent her, det er det ikke noe tvil om.

Han oppfordrer nordmenn til å reise mer i eget land – i stedet for å ta turen til Syden.

– Jeg har syklet gjennom Europa, og jeg tror vi alle kan være enige om at Norge er utrolig pent. Reis i eget land istedet, da slipper du å ta med deg hudkreft heim også, sier han.

Nå i helga har det indiske paret planer om å sykle innom både Bindal og Brønnøysund. Normalt sett sykler de mellom fem og sju mil hver dag.

– Men en gang syklet vi faktisk over ni mil, og da var vi slitne, sier Shukla, som ikke har lagt fra seg de opprinnelige planene om å sykle til India – og på den måten avslutte sirkelen.

– I begynnelsen var det smertefullt og tungt, men nå har vi kommet til det punktet at vi har det gøy. Så til India sykler vi sammen.