Kjemper for like rettigheter

Nominert: Are Veraas kjemper for at homofile og lesbiske skal kunne gifte seg i kirka. Han er nominert på lista for Åpen folkekirke.

Nominert: Are Veraas kjemper for at homofile og lesbiske skal kunne gifte seg i kirka. Han er nominert på lista for Åpen folkekirke.

Artikkelen er over 4 år gammel

Synes du det er urimelig og gammeldags at kirken mener at homofile ikke er verdige nok til å få gifte seg i kirken? Da bør du stemme ved kirkevalget.

DEL

Det oppfordrer Are Veraas (43), som er femtekandidat på lista for Åpen folkekirke under kirkevalget i Møre bispedømme.

Veraas er selv homofil. I 2013 havnet han både i Tidens Krav og i landsdekkende aviser etter at han kom på kant med Frelsesarmeen. Han ble tilbudt et lederverv som sekretær i menigheten i Frelsesarmeen i Kristiansund. Tilbudet ble senere trukket tilbake, da de øverste lederne fant ut at Veraas var praktiserende homofil. Han hadde kjæreste. En mann.

– Et slag i ansiktet

– De visste at jeg var homofil, men regnet med at jeg fornektet den jeg var og levde i sølibat, sier 43-åringen.

– Det at de trakk tilbudet følte som et slag i ansiktet, fortsetter han.

To år har gått. Veraas forteller at tiden har leget litt av såret. Forholdet til lederne i Frelsesarmeen er ikke lenger så anstrengt. Han har en god tone med dem, og han ønskes ofte velkommen tilbake.

– Men jeg kan ikke være i sekretærrollen, som blant annet innebærer å telle opp kollekt etter møtene. Dette fordi jeg er en praktiserende homofil, sier Veraas.

Motivasjon

Are forteller at han er ferdig med det som skjedde. Men han aksepterer ikke det han mener er diskriminering av homofile, og det var dette som var motivasjonen hans til å stå som nominert på lista for Åpen folkekirke.

– Selv om kirken har kommet litt lengre enn Frelsesarmeen og andre kirkesamfunn, er ikke situasjonen så veldig annerledes, sier Veraas, og peker på at når det gjelder giftermål, mener kirken at «ekteskapet er en hellig pakt mellom en mann og en kvinne i et livslangt, trofast og kjærlighetsfullt forhold».

– Jeg og andre homofile og lesbiske mener det samme, men vi mener selvfølgelig at det også må gjelde mellom kvinne og kvinne og mellom mann og mann. Det er dette kirken og andre kirkesamfunn ikke tillater. Det er her homofile diskrimineres, sier han.

– Kirken ønsker å være ei kirke for alle, og da må det være en åpen folkekirke. Dette innebærer at kirken må vise hensyn til folks forventninger og følge dagens utvikling. Kirken og andre kirkesamfunn har fulgt utviklingen på enkelte ting, blant annet når det gjelder kvinnesyn og kvinnelige prester. Her velger de faktisk å tolke bibelen etter slik verden er i dag. Nå er det på tide at de følger etter med tanke på homofile og lesbiske, sier Veraas.

– Bruk stemmeretten

43-åringen sier at folkets meninger nå må fram, og at det derfor er viktig at alle som kan, benytter seg av stemmeretten. Du må være døpt og medlem av Den norske kirke samt være over 15 år for å kunne stemme.

– Jeg oppfordrer derfor alle kirkens medlemmer til å benytte seg av sin stemme. Synes du det er urimelig og gammeldags at kirken finner at homofile ikke er verdige nok til å få gifte seg framfor Gud? Dette kan du være med og forandre på! Ikke glem at det også er din kirke. Hjelp kirken til å følge tiden og ikke lenger diskriminere. Stem på Åpen folkekirke ved kirkevalget, sier Are Veraas.

Stemmingen til kirkevalget foregår på samme sted som kommunevalget, men i et annet rom. For Kirklandet sin del, er det Folkets hus som er stemmelokale, både for kommune- og kirkevalget.

Artikkeltags