Gå til sidens hovedinnhold

Kirkevalget 2019 – Benytt stemmeretten!

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det kirkelige demokratiet i dag er nærmest å regne som en vits. Få stemmer. Det er nærmest en ikke-sak for de fleste medlemmer selv om kirkerådet har sendt ut informasjon til kirkens medlemmer om valget.

De fleste kirkemedlemmer tenker at dette får de fromme, kirkeaktive ta seg av. Det er trist, for også denne gang er det mye som står på spill. De som ønsker å være med på å fornye kirken, har mulighet til å gjøre det ved dette valget! For med den engstelse og forsiktighet som preger mange folkevalgte råd viser med all tydelighet at kirken kan gå med ryggen inn i framtiden.

Da jeg ble ordinert til prest var mange mot kvinnelige prester. Nå har vi mange kvinnelige prester. Vi har heldigvis fått mange samlevende homofile og lesbiske prester. Bibelen forteller oss hva som var naturlige samlivsformer for 2000 år siden. Det hjelper oss ikke særlig meget i dag. Vi må nytolke tekstene, ta med evangeliet slik vi finner i Jesushitorien inn i vår tid! Da vil vi møte mennesker slik Jesus gjorde det. Derfor er det naturlig at likekjønnede par nå kan vies i kirken på linje med heterofile!

Menigheten er det viktigste i kirkens liv. Men den lokale menighet er ofte fjern fra vår hverdag. Det må være naturlig at lokalmenighetene er en del i nærmiljøet og engasjerer seg i lokalt. Menighetsrådene må stå fritt i sitt arbeid. Og de bør ha ulik profil. For det er viktig å lytte til medlemmene lokalt. Alle menigheter behøver ikke å gjøre alt på samme måte. Men de må ha tapt sitt hjerte til evangeliet. Har de det, vil menighetslivet være preget av mangfold og engasjere ikke bare enkelte medlemmer, men nesten hele lokalmiljøet.

En levende folkekirke, både lokalt og nasjonalt, må kunne forarge. Hvis den ikke gjør det, må noe vare galt. Tømmermannssønnen fra Nazareth provoserte eliten til stadighet. De kalte ham tolleres og synderes venn. For tømmermannssønnen brøt grenser og trakk «outsidere» inn i fellesskapet. Skal dagens kirke være troverdig, må den gjøre det samme. Den må derfor være politisk uten å bli partipolitisk.

Jeg håper alle som ønsker endringer i kirken, vil stemme på Åpen folkekirke så kirken ikke går med ryggen inn i framtiden. Vi trenger folkevalgte i kirken med nærhet til grasrota som ønsker å fornye kirken og ta den inn i en ny tid

Men det viktigste er at du stemmer. For kirken er også din!

Kommentarer til denne saken