Kastrati-bemerkning tatt ut av sin sammenheng

Av
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Jeg syntes litt synd på Flamur Kastrati i disse dager. Det han sa i kampen mot Vålerenga siste serierunde får jo overskrifter så en skulle tro han hadde begått et drap. Og det syntes jeg han ikke fortjener.

Selvfølgelig er slengbemerkningen hans til Vålerengas trener Fagermo uheldig, men man må se til hva slags setting denne bemerkningen kom i. Kastrati mente aldri å formærme de homofile. Han sier selv at han ikke visste betydningen av ordet, og det tror jeg ham faktisk på. Ikke mente han at Fagermo var homo eller.

Enhver sport har sin kultur eller ukultur som noen kanskje vil si. I fotball har det i alle år vært både en garderobekultur og en kultur får å slenge litt med leppa under kampen. Det blir slengt noen meldinger og mange knallharde taklinger, men som vi ser i de fleste kamper, når dommerens fløyte gir signal om at kampen er over, ser vi spillere takker hverandre for kampen og gliser. Det som er sagt og hendt under kampen er glemt, mange husker ikke hva de har sagt en gang.

Fagermo er en rutinert kar som holder en høy profil i media, han vet hva som fungerer og ikke i fotballen. Selvfølgelig vet han at Kastrati er litt småhissig av seg og da er det bare å «fyre litt på bålet» slik at han kommer å bruke energi på ting han ikke skulle. Fagermo kjenner fotballens dynamikk og den benytter han seg av. Du kan like det eller ikke, men slik er fotballen.

Et lite apropos. En dommer ble spurt om forberedelsene sine til en kamp mellom Tottenhan og Everton i 1991. Jeg må ta vare på Gazza, sa han. Gazza var en briljant spiller på Tottenham på den tiden. Alle lag forsøkte å ta Gazza slik at han skulle gjøre noe dumt, og «forsvinne fra kampen». Usportslig vil mange si, men vanskelig å bevise at de drev på slik. Bare gode dommere som forstår sporten svarer slik. Jeg leste at Fagermo håpet Kastrati fikk en mild straff, har han litt dårlig samvittighet kanskje???

Avisene i Akersgata, som er avhengig av høye salgstall, har tatt Kastratis slengbemerkning helt ut av sin sammenheng. Man kan ikke begynne å definere ordet og blande inn homohets. Det var ikke slik bemerkningen var ment. Han kunne like gjerne sagt «holdt kjeft din tulling», fordi det var det han mente. Det er mangt som blir sagt under en kamp, og selvfølgelig skal folk ikke hetses på grunn av hudfarge, handikap, utseende osv, men denne saken handler ikke om det.

Jeg har sett klippet fra kampen og Kastrati står ikke i fullt sinne å skriker til Fagermo. Du ser han svarer på en bemerkning fra Fagermo i det han snur seg og løper bort fra stedet. Kastrati er kanskje ikke den snilleste gutten i klassen, men nå syntes jeg han får altfor mye ufortjent «pepper». Alle som har spilt fotball vet at i løpet av en hektisk kamp kan det kommer en litt uheldig kommentar. Når man ber om unnskyldning for det, syntes jeg det for holde.

Jeg håper at både klubben og NFF ser på denne saken på en «edruelig» måte og ikke faller ned på Akersgata nivå. Stå på, Flamur, det er mange som ikke er enig i mediedekningen av denne saken.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken