[Nettavisen]: Jysk har invitert over 1.000 ansatte på årsfest i hovedstaden kommende lørdag, og stenger alle sine 105 butikker over hele landet, melder Jysk i en pressemelding.

Dette inkluderer de to butikkene på Nordmøre, i Kristiansund og Sunndal.

Det er ikke første gang at lørdagshandelen for Jysk sine kunder går i vasken. Den danske gründeren av Jysk, Lars Larsen, har hatt en fast tradisjon med å by alle sine ansatte over hele verden til en årlig fest, og da er det kundene som må ta støyten med nedstengte butikker.

Ansatte over hele landet flys inn til hovedstaden og innlosjeres på hotell når den internasjonale butikkjeden skal gjøre stas på seg selv. I tillegg spanderer selskapet også på de ansattes partner.

Hyller de ansatte med en fest

Selskapet omsatte for 39 milliarder kroner i regnskapsåret 2020/2021. Ifølge Fatima Elkadi, kommunikasjonssjef i Jysk, er regningen på festlighetene flere millioner kroner.

– Dette er fra gründer Lars Larsens tid der han hyller de ansatte som hver dag jobber for Jysk, sier Elkadi.

– Vi bruker enorme summer på arrangementet, i tillegg til kostnadene ved å holde våre butikker stengt. Grunnen er rett og slett fordi vi ønsker å investere i våre ansatte og takke de for deres innsats, skriver Martina Pohjanen, sjef i Jysk Norge i pressemeldingen.

På festen skal det kåres årets selger og årets butikk. Prisvinnerne vinner penger.

Norgessjefen forteller at rekordmange har meldt seg på i år.

– Vi slår i år rekorden på påmeldinger, så dette er tydeligvis en begivenhet mange av våre ansatte ikke vil gå glipp av. Vi er glad for at så mange vil reise til Oslo for å feire, og tillate oss å hylle deres prestasjoner, sier Pohjanen.

– Hvordan tror dere kundene reagerer på at alle Jysk-butikkene i hele landet holder stengt i morgen?

Vi forventer at kundene vet det, men det er ikke det at vi tilsidesetter kundene. Vi har informasjon på våre nettsider, og fysisk i alle våre butikker. De fleste av våre butikker vil være stengt, men noen har redusert åpningstid. Det vil alltid være mulig å handle på våre nettsider da vår nettbutikk er åpent døgnet rundt, sier kommunikasjonssjef Elkadi i Jysk.

Når Nettavisen sjekker nettsidene til Jysk fredag ettermiddag finner vi ingen informasjon om at butikkjeden stenger alle butikkene lørdag. Det er først når vi klikker oss inn på én butikk at informasjonen dukket opp.

En butikkansatt oppgir på telefon at de vil stenge tidligere lørdag når vi forteller at vi har tenkt å besøke butikken. Vi får opplyst at enkelte holder åpent noen timer lørdag, mens andre holder helt stengt som følge av festen.

– De bør ha informert kundene

Vibeke Norbye er kommunikasjonssjef i Oslo handelsstands Forening. Hun applauderer at de gjør stas på de ansatte, men er ikke udelt positiv.

– Det er veldig flott at de satser på medarbeiderne sine som står på året rundt. Dette er en fint gest fra eierne til de ansatte, sier Norbye, men påpeker samtidig:

– Det er kjedelig for kunder som kommer til en stengt dør. Derfor håper jeg de har vært gode på å informere kundene om at de skal holde stengt i morgen, sier hun.

Hun sier at folk forventer at de har åpent på lørdager.

– Hvor vanlig er det å stenge på denne måten?

– Jeg vet ikke hvor vanlig det er, men det er tydeligvis vanlig hos Jysk.