Gå til sidens hovedinnhold

Jubileumsfest med nyåpning: – En ung, vital og sprek 50-åring

Mandag inviterte Nofima til fest for å markere 50-årsjubileum for stasjonen på Sunndalsøra, samt offisiell åpning av en nyrenovert forsøkshall.

For abonnenter

(Aura Avis): – Kjære alle sammen, dette er en festdag! Det er for meg en stor glede å ønske dere alle hjertelig velkomne til feiringen av en ung, vital og sprek 50-åring som vi skal bli bedre kjent med utover selskapet.

Slik åpnet administrerende direktør Øyvind Fylling-Jensen festdagen, der mer enn 120 inviterte gjester fikk servert både god mat og drikke, og historien om Forskningsstasjon for bærekraftig akvakultur – som startet for over 50 år siden. En historie som skulle bli svært viktig – spesielt for Sunndal og Norge, men også resten av verden.

– Jeg tror det er med stolthet at alle dere som er her i dag – som har bidratt direkte eller indirekte – kan slå dere på brystet og si at «vi har faktisk en del av æren for å ha vært med og skape den historien». Uten Sunndalsøra og den forskingen og aktiviteten som har skjedd her, så ville ikke norsk havbruksnæring vært det den er i dag – med eksportinntekter på over 70 milliarder kroner, fastslår Fylling-Jensen.

– Fantastisk godt mottatt

Det var Arne Kittelsen, som i sin tid på oppdrag fra professor og leder av Institutt for husdyravl, Harald Skjervold, reiste «land og strand» og lette etter egnede lokaliteter for stasjonen. Alt de lette etter fant de i Sunndal. 1971 startet Kittelsen oppbyggingen av det som i dag er Nofima på Sunndalsøra. Gjennom ord og bilder fortalte den tidligere stasjonslederen historien om oppstarten og litt om forskjellene den gang kontra i dag.

Han forteller at stasjonen hadde masse besøk den gang. Stasjonen var omtalt i både norske og tyske reisehåndbøker, og i seks måneder av året hadde de åpne porter hver lørdag. I løpet av en sommer var 5000 personer innom her.

– Og vi hadde stor produksjon av rogn av regnbueørret, rogn av laks, laksesmolt, settefisk av regnbueørret og melke. I starten av 70-årene var vi nesten enerådende på å selge smolt. Vi tjente veldig mye penger og finansierte forskingen med det.

– Vi ble fantastisk godt mottatt, både av Sunndal kommune og det som i dag er Hydro. Og i Sunndal var det mange entreprenører, som rørleggere og elektrikere, så det var egentlig lett å gjennomføre oppbyggingen av denne stasjonen når det var sånn, sier Kittelsen.

Tunge investeringer

Mer historie ble det da seniorforsker Ingrid Lein intervjuet både Kittelsen og de to tidligere forskingslederne Terje Refstie og Torbjørn Åsgård, mens dagens stasjonsleder Synnøve Helland fortalte kort om stasjonens utvikling i nyere tid – etter at det ble Nofima i 2008.

– Vi har gjort store investeringer de senere åra, og det å være en del av Nofima har vært bra for oss, sier Helland.

Hun forteller at den største forandringen kom i 2010.

– Da åpnet vi Nofimas senter for resirkulering i akvakultur. Det var en betydelig investering på 45 millioner kroner, forteller hun. – Vi kom fort i gang og fikk en betydelig posisjon. Vi hadde forskingsverktøyene og vi hadde forskerne, vi fikk opp resultatene og vi fikk da på plass senter for forskingsdrevet innovasjon (SFI) CtrlAQUA, som har vært et åtteårig viktig prosjekt, et betydelig prosjekt innen lukket akvakultur, sier hun.

Videre forteller Helland litt om to store renoveringer; etablering av marin forsøkshall i Bygg 05, og ikke minst forsøkshall for laks i Bygg 04.

– I tillegg har vi også hatt en rekke andre investeringer på til sammen 16,7 millioner kroner. Dette er absolutt en stor dag for oss, det er viktig å markere 50 år for stasjonen og alt vi har fått til her, fastslår hun.

Les også

Rapport: 36 av 100 på Smøla jobber med sjømat

Viktig rekruttering

Helland nevner flere satsingsområder og forteller også at de siden 2018 har hatt ni lærlinger.

– Den tiende kommer inn nå på nyåret. Dette er viktig for rekruttering til oss sjøl, men det er også viktig for næringslivet.

Avslutningsvis takker hun gode samarbeidspartnere.

– Alt vi har fått til her har ikke vært mulig uten våre gode samarbeidspartnere, Møre og Romsdal fylkeskommune, Sunndal Næringseiendom, SuSu-samarbeidet, Statkraft – god nabo, og Sunndal kommune. Tusen hjertelig takk til dere alle, fra en sprek 50-åring!

– En stor ære

Åpningen av den nyrenoverte forsøkshallen Bygg 04 var en del av feiringen denne dagen, der stortingsrepresentant Jenny Klinge (Sp) fikk æren av å foreta den obligatoriske snorklippen, sammen med direktør Fylling-Jensen.

– Det er en stor ære for meg å få være her og markere 50-årsjubileet, og være med på å klippe snora for dette bygget, sier Klinge.

Gjennom farens lakserøykeri fikk hun allerede i ung alder fikk erfare at oppdrettsnæringen var viktig og ga store muligheter. Denne erfaringen har hun tatt med seg videre inn i politikken.

– Den nye regjeringen med Ap og Sp har også en positiv inngang til temaet havbruk og oppdrett. Vi understreker at vi vil legge til rette for vekst i denne næringen, og målet er å skape enda flere arbeidsplasser, større verdiskaping og økte eksportinntekter. Vi peker også på at vi ønsker mer bearbeiding av fisken innenlands, sier hun

Direktøren peker på at situasjonen nå er ganske annerledes enn for ni år siden, da det var lite aktivitet og tanker om å legge ned stasjonen.

– Nå er mer enn 40 millioner investert og det er godt med aktiviteter innen aktuelle problemstillinger som næringen møter. Det gjør oss til optimister for framtida, sier Fylling-Jensen.

50 ansatte i Sunndal

Oppdelt i små grupper fikk alle deretter en omvisning i Bygg 04 (Laks), 05 (Marin), 06 (RAS), samt kveitedammer.

Aura Avis deltok ikke i siste del av programmet, men etter omvisningen var det lagt opp til videre innføring i aktivitetene ved stasjonen samtidig som kaffe og kaker ble servert, og avslutningsvis taler – med blant andre divisjonsdirektør Bente Torstensen.

Det innholdsrike programmet ga alle gjestene med andre ord god innsikt både i historien – og hvordan den unike stasjonen på Sunndalsøra har bidratt til utviklingen av norsk oppdrettsnæring.

Nofima er altså Norges ledende matforskningsinstitutt og driver forsking og utvikling for havbruks-, fiskeri- og matnæringene. 2020-omsetningen var 661 millioner kroner. Totalt er det i dag 390 ansatte i Nofima, og 50 av disse jobber ved stasjonen på Sunndalsøra.

Nofimas eiere er Nærings- og fiskeridepartementet (56,8 prosent), Stiftelsen for landbrukets næringsmiddelforsking (32,2 prosent) og Akvainvest Møre og Romsdal (10 prosent).

Les også

Sharada Navada (30) tok nylig doktorgradsavhandling med forsøk på Sunndal

Kommentarer til denne saken