Nå har også «verdens nest største klippfiskeksportør» (etter Knudtzon III) fått sin egen bok. Den er ført i pennen av oldebarnet Mette Johnsen Bonne og bygger mye på familiens privatarkiv og muntlig familietradisjon, understøttet av offentlige kilder. Forfatteren har funnet viktig ny informasjon i de mange brevene hun har arvet, og som her publiseres for første gang. Vi får også vite mye om detaljer i interiøret i Johnsen-gården i Kristiansund. Det er artig å få dokumentert at Johnsen hadde med seg en gitar da han flytta hit fra Spania i 1853 og bacalaooppskrifta (uten potet, men med kavring og «salatolje») fra 1890 er unik, både i innhold og alder. Den oppskrifta er alene nok til at klippfisknytere må ha denne boka.

Christian Johnsen var først i Europa med skinn- og beinfri klippfisk og forbrukerpakninger i blikk, etter forbilde fra USA. Men han var ikke først med blikkforing i trekassene; «dobbelte kasser». Her var nok Knudtzon og Rønneberg ledende, men i næringsklynga spredte innovasjonene seg raskt, og firmaene solgte til helt forskjellige markeder. Jeg savner beretninger om Johnsens mange handelsreiser i USA og Østen. At han var pioner i Kristiansund på innetørking nevnes ikke, heller ikke det viktige sosiale sommerbolig-nettverket på Fannestranda, med amtmannen i spissen.

Det er ingen vitenskapelig publikasjon med referanser. Jeg kjenner igjen egne og andres formuleringer. Boka ser svært rikt illustrert, men bildetekstene er sparsomme. Et bilde kan fortelle så mye mer med en utdypende tekst. Men enhver klippfisk-kjenner må ha denne boka i hylla si!

Ny bok

Mette Johnsen Bonne: Klippfisk og kjærlighet. Historien om Christian Johnsen og Jensine Wilhelmine Øwre, og norsk klippfiskeksport.

Påtrykk forlag, Gjettum 2022