Gå til sidens hovedinnhold

Joe Biden har vunnet presidentvalget i USA

Demokraten Joe Biden har vunnet presidentvalget i USA etter å ha vunnet delstaten Pennsylvania, ifølge nyhetsbyrået AP og flere andre medier.

Joe Biden økte ledelsen i Pennsylvania til rundt 34.000 stemmer rett rundt klokken halv seks norsk tid. 99 prosent av stemmene er telt opp i delstaten.

Dermed valgte flere amerikanske medier, blant dem CNN, ABC og nyhetsbyrået AP, å erklære 77 år gamle Biden som valgvinner siden han oppnådde minst 270 valgmenn.

Det pågår fortsatt telling av stemmer i flere delstater, men Biden vil med seieren i Pennsylvania umulig bli tatt igjen av Donald Trump.

Kamala Harris er dermed også valgt som USAs påtroppende visepresident. Den 56 år gamle Harris, som er fra California, blir den første svarte kvinnen i embetet.

I en valgkamp som har vært sterkt preget av koronapandemien, har Biden gjenvunnet tre delstater som Trump vant på høyst overraskende vis i 2016: Michigan, Wisconsin, og nå Pennsylvania.

Det er fortsatt tvil om hvorvidt Donald Trump vil anerkjenne valgresultatet. Han har allerede satt i gang en rekke søksmål i flere stater for å hindre at brevstemmer og forhåndsstemmer telles opp.

Trump har ved flere anledninger kommet med anklager om valgfusk, uten begrunnelse. Senest i går kveld uttalte presidenten at han uten tvil vil vinne valget dersom «kun de lovlige» stemmene blir talt opp.

Historiske Harris

Med Joe Biden utpekt som USAs neste president, blir Kamala Harris også USAs neste visepresident. Hun er den første svarte kvinnen til å ha denne rollen.

Den 46-årige demokratiske senatoren fra California skal etter planen ta over visepresidentkandidaturet 20. januar, når Biden offisielt innvies som USAs neste president.

Harris har indisk mor og jamaicansk far og er utdannet jurist. Hun var også den første svarte kvinnen som ble valgt til justisminister i California i 2010.

Harris har flere ganger understreket at hun vil jobbe for interessene til svarte velgere i USA. I opptakten til valget har hun blant annet understreket at hun vil vise at Demokratene forstår at svarte velgere er rammet uproporsjonalt hardt av koronapandemien, samt mangeårig økonomisk og sosial ulikhet.

Trump: «Langt fra over»

Donald Trump sier presidentvalget «langt fra er over», selv om nyhetsbyrået AP og en rekke andre medier har erklært Joe Biden som vinner.

Trump nekter å kaste inn håndkleet og anklager sin motkandidat Joe Biden for å «jage etter å erklære seg som vinner», etter at alle de store TV-nettverkene i USA, inkludert Fox News, har erklært demokraten Biden som vinner av presidentvalget.

– Vi vet alle hvorfor Joe Biden skynder seg å gjøre seg til falsk vinner av valget, og hvorfor hans medieallierte prøver så hardt å hjelpe ham: De vil ikke at sannheten skal bli avslørt, sier Trump.

Trump sier at valget langt fra er over, og han understreker at flere av statene ikke har godkjent resultatene ennå, og at kampanjen hans varsler flere søksmål.

Les også

Eskil (22): – Jeg støtter Trump for å gi en stor «fuck you» til media som de siste årene har vært håpløse

Les også

Alexander (23) bor i USA og er usikker på hva han ville stemt: – Jeg faller mellom to stoler

Les også

USA er fortsatt demokratisk, men splittet

Kommentarer til denne saken