Gå til sidens hovedinnhold

Jeg koker snart over, direktør Kvernmo

Artikkelen er over 2 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Ikke det at jeg tror det gjør noe særlig inntrykk på styret i Helse Møre og Romsdal. Annet enn at jeg kan komme til å koke så mye, at jeg må ha helsehjelp, og på den måten blir et tall i statistikken deres.

Hestekuren er klar. Det skal kuttes 130 årsverk. Og du Kvernmo, er veldig klar på at dette bare er første steg. Totalt skal dere ned 170 millioner i 2020. Samme året som dere skal starte «funksjonsdelingen mellom Kristiansund og Molde sykehus». Eller for å si det på godt norsk, det året dere skal starte sammenslåingen av de to sykehusene. For det er det dere skal, ingenting annet. Ved blant annet å legge ned fødeavdelingen i Kristiansund. 

Jeg har sittet med både deg og de andre i styret mange ganger, og hørt argumentene like mange ganger. At det ikke er økonomiske grunner til at dere gjør dette, men faglige hensyn. Og jeg ber dere om en ting: Kan dere ikke i det minste være ærlige med innbyggerne på Nordmøre? Dette har absolutt ingenting med faglighet å gjøre. Ingen fagperson i verden kan for eksempel forsvare at det kuttes 18 årsverk overfor en av de mest sårbare gruppene vi har, nemlig de som har behov for psykisk helsehjelp. Flere og flere sliter med psykiske utfordringer. Vi trenger flere stillinger her, ikke færre. Eller at det skal kuttes 31 innen kirurgi og 28 innenfor medisin og rehabilitering. Det er kun pengene som rår her. Pasientene har for lengst forsvunnet i skyggen av sparekniven.

Og så alt dette spillet for galleriet. Utsettelser av beslutninger, til våren 2020. Hvorfor det egentlig? Er det fordi dere tror påkjenningene blir mindre, ved at vi må vente på dem et år? Eller er det for at vi skal få god tid til å grue oss? Hvilken arbeidsgiver lar sine ansatte leve med en slik usikkerhet? Eller pasientene, ikke minst. Føder du i år, blir det Kristiansund. Men venter du til neste år, blir det Molde. Helseforetaket har bare ikke satt datoen for når skjer ennå. Det er som å bo i et hus, der veggene flytter seg hele tiden. 

Jeg ser at dere skal sette ned et ressursteam, som skal bistå dere med å opprettholde framdriften for innsparingene og nedleggelsene. Ja, til og med ekstern ekspertise er hentet inn. Slik at dere når det endelige målet på 403 millioner. Ja, det kan dere saktens trenge. Bare siden sist styremøte har underskuddet økt med en del millioner. Jeg lurer mange ganger på hva alle disse styremøtene og teamene koster? Det er vel ikke pent av meg å spørre om slikt, men det kunne vært interessant å vite. 

Du kaller dette en nødvendig hestekur, direktør Kvernmo.

Jeg kaller det en uverdig forestilling, og en belastning for både pasienter og ansatte.

Og hører jeg ordene «faglig begrunnet» en gang til, så koker jeg over.

Les også

Ordførere ber Høie gripe inn

 

Kommentarer til denne saken