Gå til sidens hovedinnhold

– Jeg ble overrasket over at jeg gikk ut av egen komfortsone

Elever og ungdom har jobbet med forskjellige fotoprosjekter i lengre tid de siste månedene. Søndag skal de vises fram når dørene åpnes til UNG Nordic Light.

– Det har blitt mer selfies enn vanlig i det siste, forteller Alma Therese Fladset (17). Hun går medielinja ved Kristiansund Videregående Skole og har vært med på workshopen Se min Selfie! siden mars. Det har også klassekameraten Alf Øyvind Strømsholm (18).

– Det har vært litt rart, men moro, sier han om prosjektet.

I workshopen har elevene tatt utgangspunkt i selfies (et selvportrett, vanligvis tatt med et digitalt kamera eller med en mobiltelefon), men samtidig sett på klassiske selvportrett opp gjennom historien. Målet har vært å få dem til å tenke fritt og kreativt innenfor en nokså bestemt ramme, forteller fotograf Julie Lauritzen, prosjektansvarlig for workshopen.

– Vi har sett på forskjellige former av selvportrett og sett på både hva som er blitt tatt bilde av, men også fokusert på hvorfor. Hva fotografen ønsker å fortelle og vise bredden av kreativitet man kan få til innenfor ett bestemt format, sier hun.

– Gruer meg litt

Underveis i workshopen har elevene tatt mange selfier og det er noen av disse som blir en del av utstillingen som åpnes for allmennheten søndag.

– Det er mange forskjellige uttrykk som presenteres. Det er både humor og sårbarhet. De har utfordret seg selv, og det har skjedd på deres egne premisser, roser Lauritzen.

Og underveis har det ført til flere interessant øyeblikk for elevene.

– Det har vært interessant å få se andre sider av folk. Det har vært noen overraskelser, sier de Alma Therese og Alf Øyvind.

– Hvordan har det vært for dere?

– Jeg ble overrasket over at jeg gikk ut av egen komfortsone, forteller Alma Therese.

– Hvordan blir det å vise fram bildene da?

– Jeg gruer meg litt, sier hun med et lite smil.

– Jeg viser en side av meg jeg sjelden viser.

Åpent galleri – UNG Nordic Light

Tirsdag 27 april: Utstilling 10:00 – 14:00

Onsdag 28 april: Utstilling 10:00 – 14:00

Torsdag 29 april: Utstilling 10:00 – 14:00

Lørdag 1 mai: Utstilling 12:00 – 16:00

Søndag 2 mai: Utstilling 12:00 – 16:00

Utsatt ett år

I tillegg til medieelevene fra Kristiansund vgs., deltar flere 7.-klassinger fra Kristiansund i et fotoprosjekt om likeverd, elever fra Nordmøre Folkhøgskule har tatt bilder til en serie ved navn #coronaliv. Og ungdommer fra Bakgården ungdomshus skal bidra med foto-graffiti av Kristiansund.

UNG Nordic Light er den første fotofestivalen for ungdom i sitt slag i Norge, Norden og kanskje Europa. Egentlig skulle den gjennomføres for første gang i fjor, men måtte dessverre kanselleres grunnet korona.

– Det viktigste nå har vært å få gjennomføre, så vi kan få tilbakemeldinger fra ungdommen, sier daglig leder ved Nordic Light i Kristiansund, Lise Kristin Kvenseth.

Målet og håpet er at festivalen kan vokse seg større framover.

– Målet er at de unge skal lære under festivalen. Og etterhvert som ting åpnes opp igjen, håper vi å utvide rekkevidden vår og samle unge fra lenger og lenger unna. En slags nasjonal fotocamp hvor ungdommen bor, lever og jobber sammen. Nesten som en fotballcup, sier Kvenseth.

Kommentarer til denne saken