Kristiansund Kammerkor ble stiftet i 1942 under Sangkoret Toneveld. Nå har det gått 80 år siden starten.

80-års jubileet blir feiret med jubileumskonsert søndag den 20. november klokken 18 i Nordlandet kirke. Her presenterer koret utdrag fra siste års konserter i samarbeid med profesjonelle musikere og sangere som Igor Melanyuk (piano), Lone Eines (solist) og Zhala Aliyeva (cellist).

Alt skal ledes av dirigent Rannveig Eikrem.

- Vi har i dag 22 aktive medlemmer, men vi jobber hele tiden med rekruttering. Vi ønsker oss flere medlemmer, spesielt menn, sier fungerende leder Aud Gunvor Eide.

Rik historie

De første årene var Gustav Kristiansen dirigent. Fra slutten av 1950-tallet til slutten av 1960-tallet ble koret først ledet av Per Christian Haugen, deretter av Ole Dahl Rossbach og Ottar Gjendem. Fra 1969 og fram til 2019 har Peder A. Rensvik vært korets faste dirigent. Ved hans side har ektefellen Margaret vært en eminent pianist og repetitør i mange av de årene, både i Kammerkoret og Nordmørskoret. Rannveig Eikrem ble ansatt som ny dirigent i 2021.

I 1987 gikk en del av sangerne i Toneveld ut av koret og etablerte Kristiansund Operakor. Peder Rensvik fortsatte som instruktør for de gjenværende sangerne i Toneveld og etter få år skiftet koret navn til Kristiansund kammerkor.

Kristiansund kammerkor

Kristiansund kammerkor er et blandakor med klassisk musikk som hovedrepertouar. Koret har oppført mange store verk med solister og orkester og samarbeider med Festspillene i Kristiansund. De øver hver uke, og har to konserter vinter og vår, i tillegg til hovedprosjekt til festspillene i september.

Kilde: Kristiansund kammerkor

Siden begynnelsen av 1990-tallet har koret framført mange av kirkemusikkens største verk for kor, solister og orkester. Av kammerkorets repertoar står J. S. Bachs «Juleoratorium» i en særstilling. Fra 1974 har Peder A. Rensvik ledet innøving og framføring av Juleoratoriet hele 37 ganger, da også med Nordmørskoret. I perioden 1994–2011 ble Juleoratoriet framført med Kammerkoret, orkester og solister i Nordlandet kirke hvert eneste år, hver 1. søndag i advent. Etter fire år med Handel Messias, i perioden 2012–2015, ble tradisjonen med Juleoratoriet gjenopptatt i 2016.

Koret synger også norsk musikk som viser og folketoner, og framfor alt musikk komponert av Henning Sommerro og Edvard Grieg. Sommerro har vært en viktig og nær samarbeidspartner for koret gjennom mange år.

Festspillene

Kristiansund Kammerkor har hatt et tettsamarbeid med KKKK-festivalen siden oppstarten. Koret deltok hvert år under åpningen av festivalen med et større musikalsk verk i samarbeid med proffe solister og musikere. Fra 2019 ble festivalen omdøpt til Festspillene i Kristiansund, og kammerkoret har deltatt på både åpnings- og avslutningskonserter under Festspillene.

Men nå er det først og fremst jubileumskonsert på søndag. Her får publikum oppleve tredje og fjerde sats fra Faurè sitt Requiem. Koret har tidligere satt opp hele Requiem med orkester.

Det blir også lokale og utenlandske folketoner, blant annet fra John Rutter, som beskrives som en av samtidens store komponister for kor.