Insektene forsvinner

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Insekter er mat for svært mange fugler og innlandsfisk, og insekter er svært viktig for mange planters pollinering. Insekter – og bakteriene inni dem som fordøyer det de spiser – de er selve navet i økosystemene på landjorda. Navet som får hjulene til å gå rundt – på den måten at de sørger for at næringsstoffene blir tilbakeført til jordsmonnet som moldjord. Uten denne tilbakeføringen av mineraler og andre plantenæringsstoffer så stopper økosystemene på landjorda.

I 63 naturreservater i Tyskland har insektforskere overvåket og målt insektpopulasjonene helt siden 1990. Fra 1990 til i dag har forskerne her målt at den totale mengden insekter har gått ned med hele 75 %! I gjennomsnitt gir det en reduksjon på 2,5 % pr. år. Fortsetter det slik, tar det omtrent 100 år før insektene er helt borte.

Men lenge før de siste insektene er borte har nok mesteparten av menneskefamilien opphørt å eksistere; det samme gjelder de andre pattedyrene på landjorda. Alarmerende, for å si det mildt. Monokulturer med utstrakt og økende bruk av pesticider i industrilandbruket er nok hovedårsaken, sier forskerne. En annen grunn er nedbyggingen av landskap og naturområder, sier de.

Hvert eneste år blir et område på størrelse av Storbritannia lagt under asfalt og betong i verden under ett sett. Klimaendringer er ikke årsak til insektforsvinningen, sier forskerne. Nedfall av giftstoffer fra atmosfæren, gjennom nedbøren, kan derimot tenkes å være en medvirkende årsak.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken