Gå til sidens hovedinnhold

Innvandrerkvinner i Kristiansund og på Nordmøre

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Vi er innvandrerkvinner som deltar i et prosjekt, som heter jobbsjansen. Jobbsjansen gir muligheter for å få jobb, være sosiale og lære norsk.

Vi er fire kvinner som kommer fra store byer i forskjellige land. Tre av oss kom direkte til lille Kristiansund, og de tenkte på å reise hjem igjen. Det første inntrykket var at i Kristiansund er en veldig stille by. Men en av oss bodde på den lille øya Frøya, som har bare 5.000 innbyggere, så Kristiansund føles som en stor by for henne.

Kristiansund er en del av Nordmøre. Nordmøre har mange kommuner. Det er Averøy, Tingvoll, Surnadal, Aure, Hustadvika, Sunndal, Gjemnes, Smøla og Kristiansund, som er den enste byen på Nordmøre. Hver kommune får informasjon om hvem som er best av kommunene for eksempel på prosjekter. Samarbeidet mellom kommunene og bedriftene for samfunnsutviklingen er unik.

Attraktiv region

Nordmøre er en attraktiv region for næringsliv og eventyr. Kristiansund har 24.507 innbyggere og ligger på fem fine øyer. Det var vanskelig å lære navnene i begynnelsen.

Kristiansund ligger ved sjøen og har mye vær. Det skifter mange ganger hver dag men «det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær». Kristiansund driver med olje, gass og fisk. Stedet har fint friluftsliv og Stikk ut. Folk er veldig sosiale og gjør mange aktiviteter. Før vi kom til Kristiansund, var vi ikke vant til å gå på tur. Etter at vi var på friluftslivskurs, har mange av oss begynt å gå på tur og sykle. Den sprekeste sykler til og med rundt Frei.

KBK

Alle kristiansundere elsker KBK, og vi gjøre det også. Noen av oss går på kamper og heier på KBK veldig høyt. Etter hvert har vi bli kjent med samfunnet, og Kristiansund skal bygge både campus og nytt kultur hus. VI håper at vi får mer liv i sentrum og at mange kan bruke det nye kulturhuset. Vi har også fotofestivalen Nordic light, så Kristiansund har flere aktiviteter og mer kulturliv enn vi trodde.

Vi trives som fisken i vannet, og vil gjerne fortsette å bo her i framtiden. Selvfølgelig ønsker vi alle å få en jobb. Alle i Kristiansund vet og kjenner sundbåten. Den er veldig fin og populær. Det er så gøy å ta den. Det er gratis i høst og vår. Sundbåten seiler mellom fire øyer.

I tillegg krever Bunadsgeriljaen å få bedre føde- og barselstilbud på lokalsykehuset. Vi håper dette kan bedre rekrutteringen og at fødeavdelingen kan holdes åpen. Tre av oss har gått på praksis i Kristiansund, og vi håper selvfølgelig å få fast jobb etter hvert.

Kommentarer til denne saken