dag er internett en viktig del av vår hverdag. Dette gjelder også oss unge. Vi bruker internett til å spille, kommunisere, se på film, sjekke bussruter og ikke minst skolearbeid. Vi er avhengig av et internett som fungerer.

Saken er en helt annen på store deler av innersida av Averøya. Internett fungerer ikke. Jeg har selv venner som bor plasser der det er fibernett, og jeg blir like overasket vær gang jeg besøker dem. De har så bra internett at de kan se en hel film på netflix uten at den stopper opp, de kan kommunisere når de vil og de kan høre lydbøker hele tiden. Det er sånne ting mange på innersiden bare kan drømme om. Du som leser dette har kanskje selv fibernett hjemme, og du har sikkert vært hjemme med noen som ikke har fibernett. Forskjellen på folk med fibernett og ikke fibernett er så stor og nesten urettferdig. Hvorfor ønsker vi fibernett? Trenger vi det egentlig? Hvem skal betale for det?

Mange sier at det er usosialt, og noen sier til og med at det ikke er lærerikt å sitte med mobilen, pc, tv og nettbrett. Det er så mye du kan gjøre, som for eksempel, skrive til noen, ringe til noen, se på nyheter, dokumentarer, spille matte spill (sudoku) og søke opp fakta, alt dette trenger du internett til, og et internett som fungerer.

I bygda der jeg bor, Kjørsvika, er nettet ustabilt, og svært ofte er nettet helt nede. Det eneste reelle alternativet vi har, er signaler fra en antenne på Frei, men disse signalene blir lett forstyrret av uvær, som for eksempel regn. Signalene er rett og slett for dårlige.

Jeg bruker 4G hjemme veldig ofte for å kunne snakke med venner, se på youtub og mye mer, men 4G koster penger det også, så at vi må betale for et internett som ikke fungerer og betale for 4G i tillegg er ikke OK! 4G på mobilen er faktisk også veldig ustabilt og ofte borte her jeg bor.

Vi vil at man skal ordne fibernett til hele innersiden, men dette er dyrt. Det vil koste flere millioner og det vil ta tid å få det på plass. På facebok er det opprettet en gruppe som jobber for å skaffe midler til dette, men så langt har vi ikke fått tildelt en krone av de årlige tilskuddene som deles ut til slike formål.

Jeg mener at både NEAS, kommunen og fylket skulle hjulpet oss mer i et spleiselag. Dette fordi internett er en viktig del av folkets hverdag, og innbyggerne på indre Averøy er viktige kunder for NEAS, ikke bare på strøm, men på brebåndstjenester. Tenk på hvor mye penger alle disse husstandene på indre Averøy har betalt til NEAS gjennom alle disse årene. Det minste NEAS kunne gjort, var å bidra med noe av kostnadene et fibernett ville innebære. Nå sier de bare «vi skal se på saken», hver gang vi ringer inn og klager på at nettet er nede. Jeg og min familie har bodd på innersiden i åtte år nå, og har betalt ca. 35 000 kr i internett og nesten 200 000 kr i strøm i denne perioden til NEAS. Vi er bare en av mange husstander som betaler. Det burde NEAS tenke på!!

På innersiden er det mye plass til å bygge hus og jobb plasser, men det er ikke så mange som vil flytte og bygge hus på innersiden når de vet hvordan internettet er. Innersiden er en fin plass til mange forskjellige jobber, men det er vanskelig å kunne holde seg oppdatert når internettet er nede.

Jeg håper at innbyggerne på indre Averøy greier å samle seg, og med det legge press på det offentlige og eksisterende aktører på internett, slik at vi finner en løsning. Internett er viktig, enten man liker det eller ikke! Vi kan ikke vente lenger, vi er klare for et internett som fungerer, så kom med det!!