Etter søndagens kamp mellom Kristiansund BK og Aalesund FK opplevde Amahl Pellegrino rasistiske tilrop fra en publikummer etter at dommeren hadde blåst i fløyta for fulltid. I et lydklipp Pellegrino selv har postet på nettsamfunnet Twitter hører man tydelig en mannsstemme som roper «jævla apekatt» etter Eliteseriens toppskårer. Aalesund har identifisert tilskueren, og utestengt han fra samtlige kamper ut 2021.

Her får både klubb og forbund en kjempemulighet til å markere et standpunkt. De har muligheten til å gi personen som kom med rasistiske ytringer en knallhard straff, vise at dette er totalt uakseptabelt på norske tribuner. Dere får ballen servert på blank kasse – men på uforklarlig vis klarer dere å sende ballen høyt over mål. Jeg er ikke i tvil om at intensjonene deres er gode, men det er ikke nok. I stedet for å ta saken på største alvor, bidrar dere til en bagatellisering av rasisme. Færre hadde reagert om gjerningsmannen hadde blitt utestengt i fem år. Ti år. På livstid. Ord er verdiløse om de ikke følges opp av handling.

«– Vi i Aalesunds Fotballklubb har tatt saken på største alvor. Vi ønsker ikke verken motspillere, våre spillere, tilskuere eller andre skal oppleve rasisme på Color Line Stadion eller på andre arenaer», sa klubbdirektør Geir S. Vik i en pressemelding. Videre sier han til Eurosport.no at straffen er basert på klubbens eget stadionreglement og etter rådgivning av Norges Fotballforbund.

Tomme ord. Fotballforbundet oppretter den ene anti-rasistiske kampanjen etter den andre. Kampanjer som skrytes av utad, og som stolt vises frem når folk spør hva dere gjør for å forhindre rasisme i idretten. Sannheten er tydeligvis at dere gjør minimalt. Med en gang det skjer noe, tør dere ikke å ta et ordentlig standpunkt, og velger heller den mest komfortable løsningen for dere selv.

Jeg er ikke i den posisjonen at jeg kan uttale meg om hvordan det er å oppleve rasisme. Men jeg er ganske sikker på at det neppe er komfortabelt for Amahl Pellegrino å uttale seg om denne situasjonen i etterkant. Det er ikke noe han vil. Han vet hva som kommer. Men enkelte ganger er det nødvendig å gå ut av komfortsonen for å stå opp for noe man tror på. Det er så vanvittig mye viktigere enn å skåre 19 mål på 19 kamper i Eliteserien. Da er det ekstra tungt når de med ansvar og makt ikke tør å vise det samme motet. Feiginger – det er det dere er!

Hvis vi ikke står for noe, faller vi for alt.