Gå til sidens hovedinnhold

Illusjonen om hydrogen

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Både Matthias Koesling og Øystein Folden har gode innlegg om hydrogen i TK 23. og 24. april.

Det er to måter som er aktuelle til å produsere hydrogen. Den enkleste og billigste er å bruke naturgass, dvs metan som utgangspunkt. Då vil en få CO2 som biprodukt som er uaktuelt for «Det grønne skiftet». Iflg Koesling blir det bare å grønnvaske fossil energi. Det som står att da blir elektrolyse av vann som er svært energikrevende. Det som begge er enige om at det kan være lønnsamt å produsere hydrogen av overskuddselektrisitet dersom denne er produsert miljøvennlig, - altså ved vindmøller eller solcellepaneler.

Jeg tviler sterkt på at det vil bli noe overskuddselektrisitet dersom «Det grønne skiftet» får fortsette slik som det ser ut til. Det blir nok underskudd av strøm, - helst store tall. Men det som ingen av dem nevner er at elektrolyse trenger mye og konstant strøm. Et strømavbrudd er katastrofalt for produksjonen, det være seg hydrogen eller aluminium. Det vet nok de som arbeider i elektrolysehallene på Sunndalsøra. Så derfor er også forslaget om overskuddselektrisitet fra vindmøller m.m. også uaktuelt. De fikk merke dette i Texas under strømkrisa med sterk kulde i vinter. De hadde satset på ca 20% grønn energi som fikk problemer i kuldegradene.

Les også

Finn på noko anna enn hydrogenproduksjon på Aukra

Les også

Miljøvennlig hydrogen – eller bare grønnvasking av fossil energi?

Tanken om hydrogen som energikilde er ikke noe nytt. Det har vært jobbet med dette siden 1980-åra, men har blitt lagt vekk hver gang rett og slett fordi det har vært en blindvei. Og noe nytt teknisk gjennombrudd har heller ikke funnet sted siden. Når man konverterer fornybar energi til hydrogen gjennom elektrolyse, og når man så skal konvertere denne tilbake til elektrisitet gjennom brenselcellemotor, taper man minst 70 % av energien. Tesla-skaperen Elon Musk kaller brenselceller for «idiotceller» og at «det er umulig å oppnå suksess».

Likevel satser Erna og Co på Hydrogen. På Karmøy blir nå verdens første hydrogenferge MF Hydra utrustet for å settes inn i trafikk til sommeren mellom Hjelmeland - Nesvig - Skipavik. Ferga vil få 3 energikilder: 2 stk hydrogendrevne brennselsceller, en stor batteripakke og 2 dieselgeneratorer. Hydrogen blir hovedkilda som skal fraktes på en «termos»-tankbil fra Leipzig der hydrogenet blir produsert av metan. Her er det lov å tenke selv og dra konklusjoner. Kiloprisen for denne hydrogenet blir mer enn hundre kroner dyrere enn diesel energiinnholdet tatt i betraktning. Skulle hydrogenet bli produsert ved elektrolyse, kreves det sju ganger så mye energi. Ikke rart at fergeprisene blir høge, og noen industriaktører tjener seg søkkrike. Når det er snakk om «Det grønne skiftet» mangler det ikke på penger.

Se ellers artikkel med den samme overskrifta hos klimarealistene.com og gjerne boka til Samuel Furfari: «The hydrogen Illusjon». Han har jobbet med energiutfordringer side 1980- tallet.

Kommentarer til denne saken