Torsdag kveld er det klart for et nytt møte i Norsk Skipsfartshistorisk Selskap Nordmøre. Foredragsholderen, Johannes Alme fra Brandal, er forfatter av flere ishavsbøker.

Det er den store tragedien i Vesterisen som er fokus for kveldens foredrag.

I 1952 dro 53 norske ishavsskuter over til Vesterisen for å delta under årets fangst. Når man kom inn mot påsken lå seks av ishavsskutene mellom Jan Mayen og Island. Fem av disse skulle forsvinne i havet sammen med et mannskap på 78. To av disse skutene var fra Sunnmøre. Av mannskapet på disse, 34 i tallet, var det også tre fra Nordmøre: Edvin og Ole Folland fra Averøy samt Hjalmar Bjellvåg fra Eide. De tre nordmøringene var alle om bord i «Buskø» av Vartdal. Foredragsholderen vil nevne litt om de tre nordmøringene.

Foredragsholderen tar innledningsvis for seg generelt om isforhold, vind og vær i Vesterisen før forholdene rundt 1952-sesongen blir belyst. Her får vi høre hvor skutene lå når uværet kom, om forsøk på radiokontakt og om uroen som oppsto når det ikke kom svar på anrop.

Vi vil få høre om leteaksjonen og om hjemkomsten til Norge for skutene som kom seg gjennom uværet.

Som vanlig er det fri entré for medlemmer. Ikke-medlemmer må betale kr. 100. Dørene i «Skipshistorisk» i Loennechengården åpnes klokken 18 og møtet starter klokken 19.