Tre biler står fredag morgen i brann på Enerhaugen i Oslo. Politiet antar bilbrannene er påsatt. Bilene som brenner sto parkert på rekke i Sørligata. Operasjonsleder Lina Odden Lerhol i Oslo politidistrikt sier til NTB at brannen har spredd seg en bygning i Sørligata 8.

Boliglånsrenten kan være 5 prosent neste sommer

Boliglånsrenten kan krype opp i 5 prosent til sommeren neste år. Det er rundt 2 prosentpoeng høyere nivå enn i dag.

Rentemegler Thomas Nordvang i Sparebank 1 Nord-Norge sier pilene i rentemarkedet peker rett opp, og at markedet nå priser inn en rente på 3,93 prosent i mars neste år, før den bikker fire prosent på våren. Det betyr, ifølge Nordvang, en boliglånsrente ut til kundene på over 5 prosent.

Angolas president beholder makten

President João Lourenço beholder makten i Angola etter at partiet hans sikret seg flertall i onsdagens valg. Når 97,3 prosent av stemmene er telt opp, viser resultatet at MPLA fikk 51,7 prosent av stemmene, noe som sikrere dem 124 av de 220 plassene i nasjonalforsamlingen.

Adalberto Costa Júniors Unita fikk 44,5 prosent av stemmene. Landets største opposisjonsparti får dermed 90 plasser i nasjonalforsamlingen.

Krefter i SV vil stanse norsk våpenhjelp til Ukraina

Krefter i SV vil ikke lenger støtte Ukraina med våpen og vil ha omkamp om saken. Partiledelsen synes ikke det er nødvendig.

Nestleder i SV, Torgeir Knag Fylkesnes, sier at Ukraina må få de våpnene de faktisk trenger for å forsvare seg, sier han.

Internasjonal leder i SV, Gjermund Skaar, sier at han var mot å sende våpen i april, og at han er mot å sende våpen i dag: – Fordi mer våpen alltid skaper mer krig, sier han.

California krever nullutslipp for nye biler

California, USAs mest folkerike stat, har bestemt at alle nye biler som selges fra 2035 skal være nullutslippsbiler. Salget av fossilbiler til de 40 millioner innbyggerne skal fases ut gradvis.

– Dette er en ambisiøs, men oppnåelig tidsplan. Innen de barna som blir fød i år, begynner på ungdomsskolen, vil det bare være mulig å kjøpe nullutslippsbiler og et begrenset antall ladbare hybridbiler, sier myndighetene.

Forskere har funnet 21 russiske filtreringssentre

Russland har minst 21 såkalte filtreringsleirer i Ukraina, der de holder igjen, avhører og fører saker mot krigsfanger og sivile, ifølge amerikanske forskere. Ved hjelp av bilder fra kommersielle satellittjenester og opplysninger fra åpne kilder har de pekt ut 21 steder som de med «stor sikkerhet» har identifisert som filtreringssentre. Det er blant annet snakk om skoler, markeder og fengsler. På et av stedene er det også funnet noe som ser ut som et gravsted.

Kyiv fjerner russiske gatenavn

Bykart over Kyiv er i ferd med å bli utdatert. Gater som er oppkalt etter russiske forfattere fra 1800-tallet – som Pusjkin, Tolstoj og Tsjekhov – har allerede fått nye navn. Samme skjebne venter tyskfødte Karl Marx og Friedrich Engels, som sto bak «Det kommunistiske manifest». Selv Mikhail Bulgakov, som ble født i Ukraina, ryker ut.

I tillegg fjernes sovjetiske militære ledere fra andre verdenskrig og gatenavn som henviser til russiske byer.