– Vi har lenge jobbet med å se på muligheter for økt krafttilførsel. Det har vært mange møter og mange konferanser, og temaet har fått økt interesse med den pågående strømpriskrisen og krigen i Ukraina.

Slik åpner ordføreren et facebookinnlegg som hun la ut den 15. januar. Her skriver ordføreren at hun før jul ble kontaktet av Hogne Hognset, som er en kjent debattant innen energifeltet. Han tok kontakt for å drøfte muligheten om kjernekraft i Aure.

– Jeg, som sikkert de aller fleste, kjenner på noen mentale hindringer når jeg hører ordet kjernekraft, men jeg har etter hvert innsett at moderne kjernekraft er noe vi bør lære mer om. For min egen del, trenger jeg å få mer kunnskap om dagens moderne teknologi som ikke kan sammenliknes med kjernekraftteknologi for 30–40 år siden, sier Brekken på telefon til Tidens Krav, mens hun er på vei til Oslo for å delta i kveldens Debatten med programleder Fredrik Solvang på NRK1.

Kjernekraftverk

Kjernekraftverk, også kjent som atomkraftverk, er et kraftverk som produserer elektrisk energi ved hjelp av kjerneenergi. Dagens kjernekraftverk fungerer som vanlige varmekraftverk, men med den forskjell at varmen som brukes til å drive dampturbinene, utvikles i én eller flere kjernereaktorer. Kombinasjonen av reaktor, turbin og generator omtales gjerne som kjernekraftaggregat.

Kilde: Store Norske Leksikon

Skepsis

– Tradisjonell kjernekraft er forbundet med Tsjernobyl og Fukushima, og er gode grunner til vår redsel og skepsis. Moderne kjernekraft, navngitt som generasjon 4, innebærer et kvantesprang i sikkerhet innen kjernekraft. Det er denne typen kjernekraft Seaborg jobber med å utvikle i Danmark. Jeg var forholdsvis uvitende om dette temaet, men har brukt tid på å lese meg opp i jula.

Les også: Naiv tysk energipolitikk

Hun fikk også satt i stand et møte mellom danske Seaborg, NTNU og Equinor på Tjeldbergodden, der kjernekraft var tema.

– Det var et meget godt og informativt møte om en type kraft som kan bli en del av løsningen også i Norge på sikt. I Norge er ikke kjernekraft et satsingsområde, men samtidig er det nå gitt midler fra regjeringen til forsking på dette, skriver Brekken i facebookposten som NRK har fått med seg.

Sendingen starter tirsdag kveld klokken 21.20 på NRK1.

Les også

Har vi nok strøm til å nå klimamålene?