Gå til sidens hovedinnhold

I hvilken retning går norsk psykiatri?

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Verdensdagen for psykisk helse ble markert forrige søndag. Det er vel og bra, men de store psykiatriske institusjonene har blitt kraftig nedbygd de siste 10 årene. Antall sengeplasser i Norge har blitt redusert fra 12.000 senger til bare 4.000. Dette er en skummel utvikling.

Undertegnede vet med sikkerhet at man i dag nærmest må være halvt død når man kommer på legevakta. Da får man hjelp. Dette er en skam for et velferdssamfunn som Norge. Eller er vi ikke så rike likevel når det kommer til stykket?

Mitt tips for fremtiden er følgende: Sats mer på de distriktspsykiatriske sentrene, og for all del ta vare på de døgnplassene som fortsatt eksisterer.

Men det som kan være et mareritt oppe i det hele, er jo hva som skjer med dem som ikke får hjelp og blir overlatt til seg selv. Og der kommer selvmordsstatistikken inn.

Så et godt tips til den nye regjeringen er å ikke svikte psykiatrien. Samtidig må vi slutte å behandle psykiatrien som et stebarn. Dette er meget urettferdig.

Så stå på, Støre og Vedum! Brett opp ermene og ta et godt skippertak for norsk psykiatri. Det er veldig fortjent.

Les også

Markerer verdensdagen for psykisk helse

Les også

Overveldende interesse for markering av Verdensdagen for psykisk helse

Les også

Tabuer – ta plass!

Kommentarer til denne saken