Gå til sidens hovedinnhold

Hytterenovasjon i Averøy kommune

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det er innført en ny ordning for hytterenovasjon i Averøy fra denne sommeren. ReMidt informerte om dette i starten av juni. Ordningen medfører at avfall for fritidseiendommer må bringes til returpunkter i kommunen, foreløpig fire (?) steder i Averøy. Argumentet fra ReMidt er at dette skal medføre større grad av sortering av avfall og at returpunktene er plassert i nærheten av butikker man allikevel må oppsøke.

Uheldig kjøring

For undertegnede innebærer dette at avfall må bringes 8-15 kilometer for å kastes. Jeg mener dette er uheldig, og stiller meg spørsmålet om kommunen med denne ordningen fraskriver seg ansvaret for en av oppgavene en kommune normalt har ansvar for - avfallshåndtering.

Tidligere har det vært utplassert egne dunker for hytteeiere i vårt område (Sandøy/Lysøy/Gaupsundet). Dette har fungert ganske bra, selv om dunkene til en viss grad er brukt av fastboende og at dunkene da ofte har blitt fort fulle. I tillegg er tømmeintervallenen noe lange i forhold til lukt på sommeren.

En annen uheldig konsekvens er at de siste ukene har fastboende også opplevd at deres dunker har blitt fylt opp av fremmede som ikke finner egnede steder å avlevere avfall og derfor velger enkleste løsning.

Les også

– Jeg ble så irritert da jeg så dette

Mer eller mindre fulle

De første ukene med denne ordningen har heller ikke vært positive. Ved de to anledningene jeg har oppsøkt returpunktene, har containerne vært mer eller mindre helt fulle, og avfall har måttet settes utenfor. I tillegg er det ikke stort sett mer sortering enn tidligere da det kun er dunker for papp/papir, og glass i tillegg til restavfall. Glass og papp/papir har vi tidligere også sortert og levert på egnede plasser.

Jeg skal i denne sammenheng ikke begi meg inn på diskusjonen om det kan ansees som «miljøvennlig» at avfall skal transporteres slike avstander for å kastes.

Her håper jeg at kommunen og den utførende part ReMidt kan se på løsninger som er mer hensiktsmessige/praktiske på enkelte plasser i kommunen, om ikke for hele året, men da kanskje i sommermånedene når fritidseiendommene er mest i bruk.

Kommentarer til denne saken