Gå til sidens hovedinnhold

Hvor står demokratiet?

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Vi lever i ei tid hvor alt er satt på spissen, hvor alt blir så synlig.

Jeg har siden mars i fjor vært meget betenkt og bekymret for retningen samfunnet vårt, i Norge og verden, beveger seg. Lovverket endres i rekordfart, viktige stemmer sensureres, overvåkning av befolkning når nye høyder, makt overføres fra storting til regjering. Nettet strammes. Ja, vi har valgt folkevalgte som skal ivareta våre liv og vår sikkerhet, men hvor er befolkningen, mannen i gata? Kan man sitte i sofaen og kjefte til TV’en og bare håpe at demokratiet berger?

Her er noen spørsmål jeg tidligere har stilt, som fremdeles står seg:

Hvor mange i befolkningen har fått med seg de store endringene gjort i vårt lovverk?

Hvorfor er det kun frist på dager for å kunne sende inn høringssvar (enkeltpersoners mulighet til å påvirke saker på statlig nivå) på meget viktige endringer i Norges lover, og er befolkningen klar over dette?

Hvorfor skyller det en sensurbølge over verden hvor seriøse stemmer som stiller kritiske spørsmål om og til sine styresmakter knebles?

Hva skjer med demokratiet i krisetid, og hvem verner det?

Nå er det heldigvis jurister rundtom i landet som reagerer, og vi, befolkningen, har fått uvurderlig hjelp til å verne norsk lovverk.

Men, hva med befolkningen, hvermansen? Hvor er diskusjonen om demokratiet og fremtiden? Hvor er den gravende journalistikken som skal hjelpe oss å se hele bildet?

Jeg har vært bekymret for det jeg har sett i forhold til knebling av mennesker som ønsker å diskutere vaksiner og medisinindustrien i sin helhet. Etter 2009 og vaksineringen mot svineinfluensaen (som senere ble kalt en medisinsk katastrofe https://www.nrk.no/livsstil/_-en-medisinsk-katastrofe-1.10880384?fbclid=IwAR3JEBx-OQOfXYBVCjUTxHAqCWdj8AO2dX2xSg4BQJh19HIQJdnxqs3xUQo ) har jeg sett hvordan en ellers sunn debatt har blitt polarisert og tilspisset. Det vises mistillit til de som ønsker å diskutere temaet, og det fører til at mange ikke lenger tørr å si sin mening. Det er nå mange som føler seg usikre og redde for å ta vaksinen, og mange ønsker å undersøke temaet for å fatte sine egne beslutninger. Det er vel ganske mange som reagerer på at det er over 10.000 innmeldte bivirkninger etter vaksinering, av disse 135 dødelige (ref. Legemiddelverket sin bivirkningsrapport). Det er også lite betryggende at det ikke er kontroll på hvilken vaksine som settes på hvem (https://www.nrk.no/tromsogfinnmark/vanskelig-a-sjekke-hvilken-vaksine-man-har-fatt-1.15436187 ). Det bør være rom for å diskutere dette, også i offentlig debatt.

Videre har vi debatten om de omfattende inngripende i vår hverdag. En av grunnreglene, trodde jeg, i et demokrati er vel at man skal kunne diskutere ulike tema uten å bli utsatt for gapestokk og heksejakt. Men nå ser vi noe enda verre; at viktige stemmer i debatten blir sensurert og at deres budskap ikke når frem til befolkningen. Hvordan skal man kunne ta gode valg uten informasjon, hvordan kan man si at diskusjonen er sunn når kritiske stemmer sensureres? Er dette demokratiske spilleregler, eller lever vi egentlig i et slags skyggedemokrati? Er dette egentlig teknokratiet som en del, kanskje spesielt eliten, ønsker seg? Lurer du på hva teknokrati er? Skriv inn i en søkemotor på nettet.

Og hvordan forholder folk seg til sosiale medier? Facebook sine retningslinjer sensurer nå lenker fra Legemiddelverket. Hvordan henger dette på greip? Å se og oppleve sensur i sin samtid skaper et usunt debattklima rundt viktige og høyaktuelle tema, og gjør at demokratiet vakler. Og da har jeg ikke nevnt de enorme økonomiske og sosiale konsekvensene av inngripen sist år og i år.

Om vi er på vei til å bli et teknokrati, så ønsker jeg i alle fall at det skal være mulig å få vite om all forskning, all informasjon, alle forskere som skal være med å styre vårt samfunn. Muligheten til å kunne tenke selv, fatte beslutninger selv er vel en fundamental menneskerettighet det er verdt å kjempe for?

Kommentarer til denne saken