Gå til sidens hovedinnhold

Hvor ligger profitten?

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I går var det min tur til å styre på kjøkkenet hjemme. Med årene synes jeg at jeg har blitt ganske så dyktig med gryter og panner og slikt og klarer å servere de herligste retter til min kones og min egen glede. Slik ble det i går også. Jeg gikk til innkjøp av et godt og velrenommert Findus produkt som ble servert med selvdyrkede poteter, gulrot og smeltet smør og både konemor og jeg ble godt forsynt etter gourmetmåltidet.

Det hender at jeg leser informasjonen som står på varene jeg handler, og det gjorde jeg i går. Til min store overraskelse sto det i varedeklarasjonen for «Kystens fiskegrateng» at fisken i retten var Alaska Pollock - fisket i Stillehavet ble det også opplyst. Pollock er oversatt med Sei. Kan du tenke deg: her bor man på en øy omgitt av saltvann med sei lystig svømmende rundt i fjord og hav og så serverer man en rett med råvarer som kommer fra den andre siden av jorden.

Det er jo noen år siden vi ble kjent med at fisk fra Norge blir sendt til Kina for viderebehandling før den blir returnert til oss klar til nytelse. Billigere kan det ikke gjøres, sier de som forstår seg på slikt. Imidlertid var det ukjent for meg at vi her i landet mottar fiskevarer fra Alaska. Jeg vil ikke bli overrasket hvis fisken derfra også har vært innom Kina, før den blir sendt til Norge for pakking.

I hele kjeden av ledd fra fiskere til butikk tjener noen penger, men den som får minst er nok han som fisket fisken. Nå sitter jeg imidlertid her og undrer på hvor profitten ligger når denne pakken på 380g kostet hele 10 kroner. Ja, det stemmer, 10 norske kroner kostet pakken direkte fra frysedisken til Bunnpris. Hvordan det regnestykket henger sammen er det kanskje noen andre som har kunnskap om.

Kommentarer til denne saken