Hva skal vi med sitkagran?

Det bør være granskog på god jord og furuskog på «skrinn» jord, mener Jo Heringstad.

Det bør være granskog på god jord og furuskog på «skrinn» jord, mener Jo Heringstad. Foto:

Av
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Øystein Folden er klassisk naturverner, og vil – om mulig – bevare naturen slik den var før det kom mennesker.

Mye av den opprinnelige furuskogen i kyststrøkene ble rasert med harde hogster og hard beiting med bl. a. geiter, for lenge siden. Noe areal har blitt lite produktiv kystlynghei, og noe har blitt kortvokst bjørkeskog. Med elektrifisering har behovet for bjørkeved minket, så mye slik bjørkeskog blir vel nå stående til den råtner på rot.

I etterkrigstida var skogbruk og skogindustri vekstnæringer, så det ble vurdert som riktig og viktig å «reise» ny og mer produktiv skog, på Vestlandet og videre nordover. Det ble valgt gran heller enn furu. Dels fordi gran vokser bedre i fuktig klima på Vestlandet enn i relativt tørt klima på Østlandet.

«Norsk» gran er egentlig «innvandrer» fra land øst for Norge, og stormsvak i tillegg til at den er tørkesvak. Derfor er den ikke egnet til planting ute på «forblåst» kyst. Dette problemet ble løst med å «hente» en spesiell variant av gran fra værhard vestkyst i Nord-Amerika, som har navn fra stedet Sitka, ute på øy i sørlig del av Alaska, der den vokser naturlig. Sitkagran er altså bedre tilpasset til barskt kystklima enn de norske treslagene.

Sitkagran – skogens utskjelte klimahelter

Kva for eit tre veks fortast?

Noen har sagt: «Alt som kan lages av jordolje, kan også lages av trevirke». I så fall har det mye for seg å «bygge opp» mye skog utover i dette århundret, så større uttak av trevirke kan dekke behov som nå dekkes med oljeprodukter. Ett eksempel kan bli drivstoff til fly, mellom Mørebyene og Gardermoen, og på lengre strekninger. Dette fordi det er uvisst om el-fly får tilstrekkelig rekkevidde for såpass lange strekninger.

Det er altså aktuelt å plante sitkagran, der det med vanlig gran blir stor risiko for vindfelling. Furu er fortsatt aktuelt treslag; men den har lei tendens til å utvikle grov kvist, der den vokser på god jord. Da blir trevirket dårlig egnet til bærende konstruksjoner. Derfor bør det være granskog på god jord og furuskog på «skrinn» jord, i andre landsdeler så vel som på Østlandet.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken