Gå til sidens hovedinnhold

Hva i alle dager, Jenny Klinge!

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Man kan jo nesten håpe at Peter Frølich (H) og Jenny Klinge (SP) er feilsitert i saken i TK der de går knallhardt ut mot samtykkelov ved å si at «vanlig sex kan bli kriminelt».

Men så leser jeg i andre artikler om samme tema der Klinge har uttalt blant annet: «Jeg kommer helt sikkert til å bli gjort til kriminell også, for jeg har ikke tenkt å begynne å fikle med en app under et samleie» og «Vi bedrer ikke situasjonen for dem (voldtektsutsatte) ved at alle lovlydige mennesker skal påføres et urimelig krav til kontraktfesting av sex». Slike sitater opprører mange, og det er det ikke vanskelig å forstå.

Det er ingenting med samtykkelov eller en forsterking av straffeloven som vil gjøre verken Klinge eller Frølich til kriminelle. Det skulle bare mangle at sex krever samtykke fra begge parter før det gjennomføres, og det håper jeg begge stortingsrepresentantene også mener. Det blir bare litt vanskelig å tro at de tar denne debatten på alvor med slike sitater som virker både lite gjennomtenkte og populistiske. Det er ikke «vanlige lovlydige mennesker» som Jenny Klinge eller Peter Frølich som er ofrene i denne saken. Det er de som blir utsatt for sex uten samtykke som er det. De som blir voldtatt.

Voldtekt er en total uakseptabel handling. Voldtekt er et av de mest traumatiserende overgrep et menneske kan utsettes for. Derfor er det et mål at flere saker oppklares, og at omsorgen for ofrene forbedres. Kanskje kan en app være et steg på veien, eller kanskje er det andre virkemidler som er bedre. Det har ikke jeg fasiten på. Men det jeg vet er at for få blir dømt, og det må vi gjøre noe med.

Alle gode krefter må mobiliseres for å bekjempe voldtekt – dette kan ikke løses av politiet alene, men er et stort og viktig samfunnsansvar. Det finnes få enkle løsninger i kampen mot voldtekt.

Arbeiderpartiet ønsker å bekjempe voldtekt gjennom blant annet å tydeliggjøre straffeloven, slik at ordlyden gjenspeiler at seksuell omgang uten samtykke er forbudt og definert som voldtekt. I tillegg vil vi sørge for at politi, barnevern, barnehage, skole og helse- og omsorgstjenester samarbeider tettere om å bekjempe denne typen kriminalitet.

Hva ønsker Klinge og Frølich å gjøre for at færre blir voldtatt, og at flere av de som blir voldtar blir dømt?

Les også

Høyre og Sp-topper knallhardt ut mot Amnesty: – Helt på bærtur om samtykkelov

Kommentarer til denne saken