6. februar i år kan vi lese i Tidens Krav at Eldar Arne Henden og Pure Norwegian Seafood (PNS) har ventet siden 2017 på svar på sin visningskonsesjon på Atlanterhavsveien. Henden mener dette er det beste prosjektet av sitt slag i Norge, og må bare kjempe for å få andre til å skjønne det også.

Jeg er helt enig med Eldar Arne Henden, dette er det beste av sitt slag. I tillegg er dette en gavepakkefor regionen på flere punktet. Anlegget som bokstavelig talt ligger rett på Atlanterhavsveien, vil være en magnet for reiselivsnæringen, og at det endelig vil være noe som gjør at Atlanterhavsveien til et stoppepunkt. Dette har vært ønsket i mange år, det er tross alt over 30 år siden veien åpnet.

Vi kan si mye om de fordeler dette gir regionen, og vi kan ta av oss hatten for det engasjementet som Eldar Arne Henden viser og hva de vil etablere for regionen. Men hva er det som gjør at svar ikke kommer? Jeg har selv sittet med en fiskeriminister fra eget parti i «fjæresteinan» ved anlegget hvor prosjektet ble presentert, og han var full av begeistring. Han roste PNS for prosjektet og det fokuset som firmaet har for sin næring. Dette er proffe aktører, sa han.

Veldig skuffet

Men min regjering med minister fra mitt parti tok ikke en avgjørelse, og det er jeg veldig skuffet over. En ny regjering har kommet på plass og heller ikke nå skjer det noe i saken. Ifølge TK har den nye ministeren ikke noe svar å komme med, men statssekretæren svarer: Selskapet har fått beskjed om at sakene behandles i kronologisk rekkefølge etter når søknadene ble sendt inn. Men Henden reagerer på at både Hofseth Aqua (lokalitet Ålesund/Storfjorden) og Salmar (i Molde)har fått innvilget visningstillatelse gjennom klagesaksbehandling. Begge ble sendt inn til behandling etter søknaden fra Pure Norwegian Seafood.

Og rekkefølgen sakene blir behandlet i, kan få stor betydning siden avstanden til andre visningssentre er sentralt i vurderingen. At andre søknader blir behandlet, men ikke PNS, gjør meg urolig. Hva er det i denne saken vi ikke vet?

Jeg vil be vår fylkesordfører Tove- Lise Torve ta kontakt med departementet og samtidig synligjøre viktigheten med en avklaring. Regionen trenger en avklaring, og samtidig må vi belyse at regionen trenger et slik visningssenter. Dette er et prosjekt der det kun e «vinn vinn» som gjelder.