Fredag kveld gikk det et stort ras ved Hennset i Valsøyfjord i Heim. Raset tok med seg deler av et hus hvor det befant seg seks personer. 

De siste timene har det vært gjennomført en storstilt redningsaksjon for å berge de involverte.

– Alle seks personene i huset som ble berørt av ras, er nå gjort rede for og tatt ut av huset, opplyser Trøndelag politidistrikt klokken 22.23.


Ukjent tilstand

Politiet opplyser foreløpig ikke om tilstanden til personene, og forteller til mediene at de vil komme tilbake med mer informasjon om dette. 

Politiet vil være til stede ved rasstedet med ressurser utover natten. Sivilforsvaret skal bidra med støtte til logistikk og lys for arbeidet videre.

Politiet ble varslet om raset klokken 19.14 fredag kveld. Raset er cirka 200 meter langt og 20 meter bredt og har gått på oversiden av E39 ved fergekaia på Hennset og tatt med seg et hus. Raset har fortsatt videre over E39 og ned mot sjøen.


Stor aksjon

Store ressurser jobbet på stedet fredag kveld, og innsatsleders kommandoplass (ILKO) ble etablert. Det ble sendt luftambulanse, redningshelikopter, ambulanse, politi, brannvesen og redningsselskapets støttefartøy «Sjøvekteren» til rasstedet.

Brannvesenet jobbet med søk og redningsgruppe (USAR) og politiet med hundeekvipasje. Beredskapssjefen i Heim kommune ble varslet om hendelsen, og geolog ble tilkalt til stedet.

Klokken 21.20 var fire personer hentet ut av huset og tatt hånd om av helsepersonell, mens nødetatene jobbet videre med redningen av de to siste. Redningsmannskap hadde kontakt med personene, og klokken 22.23 var altså alle ute av den sammenraste bygningen.

Flere bygninger er berørt av raset. Da nødetatene nylig var kommet til stedet, fortalte TKs fotograf Kåre Hendset om vanskelige forhold for redningsarbeidet.

– Brannmannskapene rydder for å komme seg inn i huset. Det raser stadig, og mannskapene springer unna, siden det fortsatt renner nedover her, fortalte TKs fotograf Kåre Hendset da nødetatene nylig var kommet til stedet fredag kveld.

Mannskapene måtte derfor trå forsiktig fram i arbeidet i rasområdet og for å komme seg inn i huset.

E39 ved rasstedet ble stengt, siden raset gikk over veien. Veitrafikksentralen iverksatte omkjøring og omskilting. Fergesambandet Arasvika–Hennset er blitt innstilt på grunn av stengingen av E39.