Referanse : NRK1-Debatten på Tirsdag 12.10.21.

Gjester Espen Nakstad og Gunhild Nyborg.

Nakstad, et populært velkjent fjes i TV-ruta gjennom pandemien som assisterende helsedirektør. Flink til å formidle. Nå med ny bok hvor han berømmer sin med-gjest i studio, Gunhild Nyborg.

Bra, jeg har hatt samme tankene om henne helt siden i mars 2020, men har ikke har gjort noe med det med å gå offentlig ut med støtte. Beklager, Gunhild Nyborg.

Det er på høy tid at Nyborg får støtte for sin innsatts og aksept for sin formidable innsats i bekjempelse av koronapandemien. Nyborg ble uthengt og æreskjelt etter resolutt opptreden i «NRK Debatten» i mars for halvannet år siden.

Gunhild Nyborg, lege forsker, (muligens fotografisk hukommelse?). Hun leser svært fort, sa hun, og var tidlig opplest på hva slags skrekkscenario Covid-19 kunne bety for den norske befolkning i mars 2020.

Hennes formidling og kroppsspråk i TV-ruta var et sterkt signal fra et menneske som hadde et viktig budskap å frembringe. Og det hadde hun så absolutt. Det vekket i hvert fall meg.

Bildet hun brukte om at Covid-19 på vei mot Norge var som «Blücher på vei mot Oslo, men uten en Oberst Eriksen som stod klar med torpedoene på Oscarsborg og fikk stanset Blücher, slik at fienden ble forsinket». Hjelp! Den satt!

Fikk oss til å bråvåkne

Vi vet hvordan «Kongens Nei» ikke hadde blitt til «Kongens Nei» om Blücher hadde nådd Oslo 9. april 1940.

I motsetning til svært mange andre som mente at Nyborg skremte opp befolkningen unødig, ja til og med Kringkastingsrådet enstemmig vedtok at hun ikke skulle ha fått sluppet til i TV-ruta. Det sier sitt om Kringkastingsrådets sin «Nyborgs manglende» pandemikompetanse.

Hun skremte absolutt ikke meg og heller ikke andre jeg har snakket med. Men hun fikk meg til å bråvåkne med budskapet sitt. Hold avstand, vent på vaksine. Det tror jeg hun fikk svært mange av min generasjon (73 år) til å forstå også. Over hele landet.

At hun derved fikk folket til å reagere med å holde avstand mens myndighetene fikk tid nok til «å fomle rundt» til å beslutte hva som var «beste medisin» (som i april 1940?), tror jeg på var helt avgjørende til at Norge har så lave dødstall som vi i dag kan vise til, halvannet år etterpå at vi ble rammet.

Har reddet mange

Hvor mange liv som har unngått å bli tapt til korona som følge av Nyborgs advarsel, blir bare spekulasjoner. Men jeg tror det dreier seg om mange. Svært mange, når vi ser utviklingen i andre land til sammenligning.

I Norge har vi tradisjon for å belønne, eller berømme våre helter. Carnegies Heltefond er en slik æresbevisning, men treffer ikke helt mål i dette tilfellet. Kongens fortjenestemedalje i gull er nærmere, men heller ikke nær nok.

Derimot en St. Olavs fortjenestemedalje i gull, vår høyeste utmerkelse utdelt av Kongen, er veggen Gunhild Nyborg fortjener å henge på for innsatsen.

Vår tids heltinne, som «akslet trøyen» til Oberst Eriksen på Oscarsborg da fienden truet og som trykket på knappen. Oberst Eriksen sa «selvfølgelig skyter vi med skarpt» da han fikk spørsmål om det. Gunhild Nyborg oppnådde det samme resultatet da hun i TV-ruta ropte; alarm, alarm!

Takk, Gunhild!

Kjære Gunhild Alvik Nyborg, tusen takk for at du brukte kunnskapen din, fulgte hjertet ditt, gikk ut og fortalte landet ditt om faren vi stod ovenfor, stod i stormen og advarte dine landsmenn om hva vi kunne forvente oss. For meg er du en HELT med store bokstaver.

Kong Harald, lytter du? Eller hvordan fungere det å få en St. Olavs medalje? Innstilling fra ordfører? Statsforvalter? Mørebenken?

Gunhild Alvik Nyborg, jeg mener du fortjener absolutt en påskjønnelse av hele Norge for at du stod frem og derved reddet mange liv fordi vi unngått å bli smittet. Tusen takk!