Gå til sidens hovedinnhold

Høgtun folkehøgskole bytter navn

Høgtun folkehøgskole blir Nordvestlandet folkehøgskole.

Fra fredag 16. oktober bytter Høgtun folkehøgskole i Torvikbukt i Gjemnes navn til Nordvestlandet folkehøgskole.

Rektor Bjarte Grøteide opplyser i en pressemelding at det er flere grunner til navnebyttet.

– Vi ønsker å knytte oss sterkere til regionen og naboene vi har rundt oss, i overgangen mellom Nordmøre og Romsdal, i grenselandet mellom Vestlandet og Midt-Norge. Vi er heldige som er plassert i en så ressursrik region, og dette vil vi vise fram gjennom navnet vårt. Vi vil bidra aktivt til å utvikle dette området, både som kortreist klasserom for egen del, men også som en attraktiv region å reise til – og leve i – for studenter som kommer til oss fra hele landet og verden, sier Grøteide.

Fra nordmøringer til utlendinger

Skolen ble etablert høsten 1917 som Nordmøre ungdomsskole. I 1969 ble offentlig ungdomsskole innført i hele Norge, og skolen måtte da bytte etternavn til «folkehøgskole». Siden navnet Nordmøre folkehøgskole allerede var i bruk i Surnadal, tok skolen i Torvikbukt navnet etter tunet den ble flyttet til i 1919, nemlig Høgtun folkehøgskole.

Styreleder Tore Humstad forklarer navnebyttet med at tidene forandrer seg.

– De første 80 årene var Høgtun i hovedsak en skole for ungdom på Nordmøre. De siste 20-25 årene har skolen i hovedsak rekruttert studenter fra andre landsdeler og verdensdeler. I dag kommer en fjerdedel av studentene våre fra utlandet, sier han.

Styrelederen mener skolen har stor frihet til å reklamere med både Tustnastabban, Farstadsanden, Eikesdalen, Innerdalen, Oppdal, Bjorli, Molde og Kristiansund når de skal nå ut til potensielle studenter.

Les også

En brå slutt på skoleåret: - Hadde ikke planlagt å holde avslutningsfesten digitalt

Renoverer internatet

Høgtun-navnet forsvinner ikke helt, siden det fortsatt består som navn på tunet, Høgtunvegen 18–22. Skolen opplyser om at tunet skal bli fornyet i løpet av vinteren 2020/21.

Dette gjelder det store internatet «Øvretun» fra 1967. I bygget er det plass til cirka 40 elever, og hele bygget skal renoveres fram til sommeren 2021. Da kommer det i tillegg sju nye enkeltrom med dusj og wc.

Kommentarer til denne saken