I sommer skal Eirin Fegstad være guide ved Elstadsamlinga på Otnes i Valsøyfjord, som åpnet dørene for sesongen lørdag. Den gamle skolebygningen i Otnesbukta, der for øvrig også Anne Karin Elstad gikk på skole, rommer mye som er av interesse for dem som har henne som en av sine favorittforfattere.

– Det blir åpent hver lørdag og søndag fra 12.00 til 16.00 i hele juli, samt de to første helgene i august. Men vi har allerede hatt besøk av 32 personer som var på busstur, sier hun.

Godt forberedt

Selv om hun er litt spent, føler Eirin Fegstad seg ganske godt forberedt til å være guide, for hun har lest alle bøkene, og Elstad er en av hennes favorittforfattere. Nå har hun begynt å lese bøkene for andre gang.

– Hvilken av bøkene liker du best?

– Det er de fire første, om folket på Innhaug, sier hun, og legger til at de fleste av de 14 romanene som Elstad har skrevet, er det mulighet å få kjøpt når en besøker Elstadsamlinga.

Nå håper hun at mange, både turister og andre kommer for å besøke Elstadsamlinga, som ligger bare et lite steinkast fra E39.

Fra Frøya

Så lenge har ikke Eirin Fegstad vært valsøyfjording; hun og familien kom til Stokke fra Frøya for rundt halvannet år siden.

– Vi ville flytte til en gård, og har kikket etter det i mange år, og da vi «fant» denne slo vi til. Selvsagt var vi litt spente da vi kom flyttende, men folket her har fått oss til å føle oss velkomne. Et strålende sted å bo. Her trives vi, for vi har både fjellet, skogen og sjøen like utenfor stuedøra, og så er det sentralt med E39 som går like forbi, sier hun.

Sist vinter var hun lærervikar på Halsa barne- og ungdomsskole, men i høst begynner hun fast ved Vinjeøra skole. I tillegg er også trebarnsmoren student.

Landbruksstudent

– Jeg studerer økologisk landbruk. Det meste gjøres på nett, men jeg har også vært på samling på Hamar. Tanken er å drive økologisk, og dyrke blant annet poteter og grønnsaker, som vi håper å kunne levere til forretningen Reint Logisk på Halsanaustan.

Ennå er det ledig plass i fjøset på Stokke, men ni vestlandsk fjordfe, hest og noen høns er på plass, og flere blir det sikkert.