Gå til sidens hovedinnhold

Hjertesukk på slutten av et svart år

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det er Black Week og ville tilbud overalt nå. Mange av dere benytter anledningen til å kjøpe opp julegaver og få tak i ting dere ellers vil ha, og kanskje ikke hatt råd til. Ser den. MEN, det jeg stusser på nå under korona er følgende; i en tid hvor svært mange har mistet så mye som 50% av inntektsgrunnlaget sitt i år, så skal det gies ytterligere rabatter for å fremme enda mindre inntekt til samfunnet og enkeltindivider?? Jeg forstår det ikke. Det får tankene mine til å surre videre...

Det er som alltid de store kjedene med solide økonomiske midler i ryggen som kan gi så store tilbud - ikke bare nå under Black Week, men resten av året også. Prisene på f.eks sminke og hudprodukter som jeg blant annet selger, er presset så lavt ned at jeg kan aldri konkurrere på pris. Min innkjøpspris på produkter er langt høyere en f.eks hva Blush, Bli Vakker og lignende giga-nettbutikker har, og det gjør naturlig nok at de kan selge ut med enormt god fortjeneste, selv med store pristilbud.

Her må jeg derimot i tillegg lene meg på egen kunnskap og ekspertise som du som kunde nyter godt av og som gjør bra butikk til forhåpentligvis levelig butikk. Den ekspertisen kan jeg ikke leve av om du forventer 50-70% mindre pris på alt - da forsvinner tilbudet, markedet har da vist seg å være ikke-eksisterende. Og det er jo en virkelighet det også.

Jeg som alle andre kreative gründere, ildsjeler, kulturfolk og små butikkdrivere, puster og lever det jeg gjør med Sminkemagi døgnet rundt. Det er en livsstil, og et intenst men godt liv. Men «aberet» med å ville noe og å skape noe for seg selv uten å ha en stor kjede eller store midler i ryggen, er den kampen mot vindmøller som pågår daglig - holdningen vi har fått som folk, kanskje på grunn av vår del av verdens rikdom over lang tid, og hvordan konsekvensene av den rikdommen har nummet vår forståelse av hvordan et spennende samfunn skapes. Vi bare eksisterer i det. Og så blir vi sure når tilbud forsvinner eller det ikke er billig nok.

Les også

Advarer mot Black Week-tilbud: Slik unngår du å bli lurt

Les også

Slik blir julehandelen i år: – For å spre blir det ikke Black Friday

Jeg skriver om luksusproblemer som gjør at helt vanlige mennesker med helt vanlig lønn i Norge i dag ikke vil betale for tjenester eller varer for det det reelt sett koster, det skal helst være nærmest gratis. «Man kan alltids få det billigere på ..... » .

Nå generaliserer jeg veldig, men jeg og mange andre små-drivere og kreative utøvere kjemper mot denne holdningen på daglig basis. Det er i dette landskapet vi skal bygge stein på stein. Og det gjør vi altså helt frivillig fordi vi brenner for noe.

Som folk tror jeg vi alle trives best der vi er, med et variert og morsomt utvalg av tilbud. Men jeg tenker at det gode og rike livet vi er så heldige å oppleve i vår verden også har gjort oss kravstore og sære, og kanskje også gjerrige? (Medaljens bakside og alt det der...) Denne «konsekvensen» av rikdom er et enormt tre, med varierte og overveldende mange alternativer, som vi kan plukke av som vi vil. Og da er det lavest pris og billigst mulig arbeidskraft som er mest populært å plukke, og med det kommer gjerne en dose overforbruk og handlemani.

Uten dette luksus-treet, som vi tross alt har vært uten frem til oljen kom og reddet oss alle, blir vi tvunget til å bruke det vi har rundt oss. Men hvem liker vel å miste valgene sine når vi først har hatt dem?

Jeg oppfordrer selvfølgelig alle til å handle av oss små-aktører, men det er kun en hyggelig oppmuntring fra min side. Utover det er vi så heldige som samfunn gjennomsnittelig sett, at vi kan velge ut i fra pris og tilgjengelig, og jeg regner med du gjør det som du mener blir best for deg.

Jeg ønsker deg en hyggelig førjulshandel, uansett hvor!

Kommentarer til denne saken