Kulturenheten i Kristiansund har fått innvilget støtte til å utvide aktivitetstilbudet for skoleelever i kommunen. Potten på 2,5 millioner skal brukes til å tilby enda flere aktivitetstilbud for barn og unge mellom 6–18 år i hele kommunen gjennom sommeren.

Mattis Himo er fagkoordinator for barne- og ungdomskultur i kommunen og forteller at sommerskolen arrangeres av lag og foreninger i samarbeid med Kristiansund kommune. Det skal sikre at barn og unge finner en aktivitet de har lyst til å prøve seg på sommer.

– Vi har hatt liknende arrangement på sommeren før, da under navnet Kul Kultur. Nå forener vi krefter og har fått et godt samarbeid mellom kultursektoren, oppvekst, friskliv og mestring og frivilligheten, sier Himo.

Med seg har han også Marit Dullaert som blir «potet» under sommercampen. Hun skal være prosjektkoordinator under sommerskolen og blir også å finne på musikal- og dansecampene.

– Jeg er med som gammelpotet! Det er helt fantastisk at vi får til dette nå. Det har vært gode tilbud før også, men i mindre skala. Nå er det en svært stor bredde, fra fotball til møbelsnekkering til låtskriving. Lista er lang, og vi har god tro på at alle vil finne noe de synes ser gøy ut, sier Dullaert.

Nettvett og gaming

Hovedfokuset er tilbud for dem mellom 5. og 10. klasse og spesielt med tanke på dem som skal over i ungdomstrinnet eller til videregående skole. Men tradisjon tro inneholder tilbudet også aktiviteter for dem som er yngre. Viser det seg å være ledige plasser etter påmeldingsfristen 10. juni åpner de også opp for at eldre ungdommer kan melde seg på. Påmeldingen starter 1. juni.

– Det er mange som skal være hjemme i sommer og vi tror det er et stort behov for aktiviteter som passer barn i ulike aldre. Vi tør påstå at vi har noe som kan interesserte absolutt alle, sier Himo.

Programmet er variert og i er det nest omfattende ferietilbudet kulturenheten har hatt noensinne. Her er det mange tilbud innen ulike kunst- og kulturfag.

Les også

Gatekunst inn i den nye sentrumsplanen

– Vi har tilbud innen alt fra fotball, turning, friluftsliv og kunst. Vi har også fått med oss gjengen bak Convention og har et tilbud innen gaming, forteller Himo.

Mareno Steira er med på å arrangere Convention – E-sport FPS Boot Camp. De vil holde til på Klubba på Caroline Kino. Dette var et av de første lokalene som Convention ble holdt i Kristiansund i 1995.

– Det er morsomt å gå tilbake til røttene når vi skal være med å bidra i sommerskolen. Det er ikke alle som liker å spille fotball eller kun drive med fysisk aktivitet, poengterer Steira.

Han forteller at poenget er å bruke den kunnskapen man allerede har innen gaming og utvikle den til å blant annet forbedre strategiplanlegging. I tillegg blir det fokusert på teamplay og hvordan elitespillerne spiller kamper.

– Vi kommer til å kjøre et opplegg rundt gaming hvor spillerne lærer seg hvordan de skal jobbe med å komme seg opp i nivå. Samtidig vil vi ha et gjennomgående fokus på nettvett og kommer til å snakke mye om det gjennom campen, forklarer Steira.

Fotball og allidrett

Det blir også Tine fotballskole i regi av Clausenenga FK. Jan Trygve Pedersen er daglig leder for klubben og sier det ble en noe begrenset fotballskole i fjor.

– Vi håper smitten i Kristiansund går ned nå mot sommerferien. Det ser heldigvis lovende ut. Vi har aktiviteter på tvers av skolene i byen men disse blir en egen kohort, slik som i en skoleklasse, sier han.

Også på Dale blir det en aktiv sommerskole. Her får barn som skal starte i 3. klasse og opp til 7. klasse blant annet prøve seg på squash, paintball, allidrett og fotball.

– Under Aktivitetssommer på Dahle skal vi innom mange forskjellige idretter. Vi vil understreke at sommerskolen er for alle barn bosatt i kommunen, sier styreleder Julian Vangen i Dahle IL.

Sommerskolen har flere tilbud innen idrett og friluftsliv, blant annet dans, actioncamp, barnas turlag og friluftsskolen.

Marit Vaagland på frisklivsentralen forteller deres opplegg i sommerskolen.

– Hos oss skal vi ha fokus på aktivitet i ulike former. Her handler det om mestring og at alle skal heie på hverandre, helt uten konkurranse, forteller hun.

Du kan se hele programmet her.

Mestring og læring

Sommerskolen har også flere tilbud innen mediene og produksjon.

– Vi har blant annet en produksjonscamp, som skal følge to andre camper – musikal og dansecampen – hvor vi skal se på hvordan de jobber og få trening i praktisk gjennomføring av en produksjon. Rett og slett se hva som skal til for å sette opp en hel produksjon. Vi skal se på alt fra budsjett, kartlegging, struktur og så videre, forteller Hanne Tømmervåg.

Mattis Himo sier at sommerskolen faktisk er en type skole, og at de ønsker å gi barna verktøy som de kan ta med seg videre i livet.

– Vi ønsker å gi dem mestringsglede og at man kan videreutvikle det man er god i kjente former. Den sosiale kompetansen er også viktig, sier Himo.

Flere av tilbudene er gratis mens andre har en deltakeravgift. Kristiansund kommune tilbyr også hjelp til å finne utstyr eller dekke utgifter.

– Med midlene vi har fått har vi også fått senket deltakeravgiftene på flere av tilbudene. Vi ønsker at alle skal ha mulighet til å finne et tilbud som man kan være med på i sommer, sier Himo.