Det ble en svært våt november i Midt-Norge. En rekke stasjoner i Trøndelag og Møre og Romsdal fikk fra dobbelt til nesten tre ganger så mye nedbør som normalt, skriver Meteorologisk institutt i sin rapport om novemberværet.

På Nordmøre opplevde vi flere dager med mye nedbør, men det er ikke registrert noen nye rekorder i løpet av måneden.

Se utvalgte værmålinger i grafikken øverst i saken.

Rekorder ble det derimot litt nord for oss, i Trøndelag. Der satte hele 12 stasjoner rekord for høyeste døgnnedbør målt i november. Verst var det i Meråker, som satte rekord for høyeste nedbørmengde registrert i november med 173,9 millimeter.

Kaldt sist mandag

I Møre og Romsdal var det Eide som var våtest. I løpet av november falt det 376,9 mm nedbør på stasjonen.

Den laveste temperaturen som ble målt i fylket i november var på Sylte i Surnadal. Der var det –18,5 grader mandag 29. november.

Det ble delt seier når det gjelder høyeste temperatur i Møre og Romsdal. Både Ørskog og Linge kom opp i 15,9 varmegrader onsdag 2. november.

Klikk på grafikken øverst for å finne info for flere målestasjoner.

På Østlandet var det tørt, og flere stasjoner fikk mindre enn halvparten av normal nedbørmengde for november. På landsbasis falt det fem prosent mer nedbør enn normalt.

Snøskredfaren øker nå enkelte steder i landet, se oversikt her:

Kaldeste siden 2002

Ellers i landet registrerte Kautokeino sin laveste november-temperatur på over 30 år, med hele –36,7 grader. Dette ble registrert 28. november, og er den laveste temperaturen i Norge i november siden 2002.

Kontrasten var stor til Holmestrand i Vestfold og Telemark, som 19. november målte 16,8 grader, den høyeste temperaturen i hele landet i november.

Månedstemperaturen for hele landet lå svært nær normaltemperaturen i 30-årsperioden 1991-2020 som vi sammenlikner med. Relativt varmest var det i Innlandet, der flere stasjoner lå to til to og en halv grad over normalen. Relativt kaldest var det i Troms og Finnmark, hvor noen stasjoner hadde gjennomsnittstemperatur to til tre grader under normalen for november.

På Østlandet var det tørt, og flere stasjoner fikk mindre enn halvparten av normal nedbørmengde for november. På landsbasis falt det fem prosent mer nedbør enn normalt.