Gå til sidens hovedinnhold

– Her handler det om den kanskje mest uetiske formen for rovdyrdrap vi har i Norge

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Media fordummer stadig språket for å hvitvaske hva som skjer i naturen. Man kan jo lure på hvorfor – om det er egeninteresser i redaksjonen eller det er noe som foregår under bordet. Vi er godt vante med bloddryppende overskrifter og ditto bilder når ulv, jerv, bjørn eller gaupe har tatt en frittgående, lettfanga sau i utmarka.

Før har vi sett Nationen som gikk ut og beklaget for sine lesere at de hadde brukt samme ordlyd som NTB hadde gjort – og beskrevet en drept ulv som ulvedrap og ikke som ulvejakt. Det ser penere ut med jakt, gjør det ikke? Men drept er faktisk drept og en spade vil alltid være en spade for de som vet hva en spade faktisk betyr.

Så dukker det opp noe enda mer fordummende fra Tidens Krav. Her handler det om den kanskje mest uetiske formen for rovdyrdrap vi har i Norge. Godkjent av staten, utført av SNO – Statens Naturoppsyn – og det krever at det er med en veterinær. I Surnadal har ikke Miljødirektoratet klart å framskaffe en veterinær som er villig til å legge sin etikk og moral på hylla for å bedrive immobilisering av jerv.

Les også

Mangel på veterinær: – Ber statsråden rydde opp med smidig løsning

- Bedrive hva da, spør du kanskje? Men du leste rett. Å røske små jervunger opp fra et trygt og varmt hi for å drepe dem med et skudd i nakken før moren også blir drept, det kalles av Tidens Krav «immobilisering av jerv.» Dette må være den verste pyntinga av ordbruk jeg har lest i rovdyrdebatten. Og det slår meg at media har begynt å tro at leserne faktisk er idioter. Leserne vet hva en spade er. De vet hva det vil si å drepe dyr. Selv på slakterier blir dyr drept. De blir ikke immobilisert. De får et skudd i panna som dreper dem, eller om de er uheldige får de en halalbehandling og blir drept på annet vis. Dyr i skogen som får en kule i seg om høsten, de blir ikke immobilisert, de blir drept. Ingen har immobiliserte ryper eller rådyr eller harer i fryseren. De har døde dyr som er drept.

Så gjenstår det å se til sommeren når sauebønder har brutt loven om dyrevelferd igjen ved å sette dyrene sine i hjelpeløs tilstand i utmarka, om media skriver store overskrifter om at rovdyr har immobilisert sau.

… Det lyder ikke fullt så blodig, det. Dårlig leserklikkfisking er det også, så jeg regner med at media fremdeles vil holde seg til at sau blir drept av rovdyr, mens mennesker immobiliserer rovdyr selv.

Til info, TK: «Immobilisering er en medisinsk behandling for å gjøre en kroppsdel ubevegelig, ofte ved benbrudd eller andre sykelige tilstander, som betennelse, i armer og ben». https://sml.snl.no/immobilisering. Kan dere nå bruke normalt språk og kalle en spade for en spade når staten utfører rovdyrdrap?

Kommentarer til denne saken