Gjensidige markerte dagen med å besøke Karihola barnehage for å dele ut refleksvester. Harald Vebenstad ved lokalkontoret i Kristiansund synes det er en viktig oppgave å bidra til et tryggere lokalsamfunn for store og små.

På grunn av koronapandemien ønsker ikke forsikringsselskapet å kjøre ut refleksvester, men vil gjerne ha søknader fra flere andre som ønsker slike.

– Det er dessverre litt utfordrende å dra rundt og dele ut refleksvester nå, men vi ønsker gjerne å høre fra flere barnehager og 1.-klasser som trenger nye refleksvester, sier Vebenstad.

Forskjellen på liv og død

Bruker du refleks er du synlig på hele 140 meters hold når bilen du møter bruker nærlys. Uten refleks er du først synlig på 25-30 meters hold. Omregnet til sekunder har bilføreren 10 sekunder i stedet for 2 sekunder på å reagere.

– Selv om du ser bilen, er det ikke sikkert bilfører greier å få øye på deg. I verste fall oppdager ikke bilføreren deg i mørket, og rekker ikke bremse før det er for sent. I slike tilfeller kan refleks være forskjellen på liv og død, sier Vebenstad.

Han påpeker at også reflekser har «utløpsdato». De blir slitt over tid, og slitasje og riper svekker reflekseffekten. Det er derfor lurt å skifte ut refleksen når den begynner å få mange riper eller er synlig falmet.

– Det samme gjelder refleksvester. Dersom du har vasket vesten 20-30 ganger, er reflekseffekten svekket så mye at bør kjøpe en ny, sier Vebenstad.

Slik er du alltid klar

Fem reflekstips fra Trygg Trafikk:

  • Velg alltid reflekser med CE-merke. Dette er det typen som gir den reflekseffekten du behøver.
  • Heng eller fest refleksen i knehøyde. Dermed mottar refleksen mest mulig lys fra billyktene.
  • Velg reflekser som beveger seg når du bruker dem – de synes best.
  • Fest refleks på alle jakker, vesker og bagger. Dermed er du alltid klar og forberedt når det er mørkt.
  • Husk at du enkelt får kjøpt gode reflekser på nettet, i sportsbutikker, på apotek eller i bokhandelen.