Helsepolitikk viktigst for folk – private må få bidra

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Helsepolitisk barometer for 2019 viser at helsepolitikken er vår største utfordring. Den viser også at folk vil ha med private aktører for å finne løsninger.

Dette er noen av hovedfunnene i rapporten som kom ut for noen uker siden. Nesten halvparten av befolkningen tviler på at det offentlige helsevesenet kan dekke samfunnets fremtidige behov for helse- og omsorgstjenester uten hjelp fra private og ideelle helseaktører.

For 67 % av befolkningen spiller det ingen rolle hvilke helseaktører som leverer de offentlige finansierte helse- og omsorgstjenestene hvis kvaliteten er god. Stiller man spørsmålet på en litt annen måte svarer hele 74 % at de er mer opptatt av å få hjelpen de behøver, enn hvem som leverer den.

Disse funnene støttes av Norgesbarometeret for 2019. Der fremkommer det blant annet at 59 % av befolkningen ikke vil redusere andelen private leverandører av sykehjem og at 60 % av befolkningen ikke vil redusere andelen private leverandører av hjemmehjelp.

Undersøkelsene blant innbyggerne viser at både fritt behandlingsvalg og fritt brukervalg er riktige grep. Vi vil ha muligheten til å velge bort tjenester vi ikke er fornøyd med. Så lenge det offentlige betaler og kvaliteten er god, er det ingen grunn til å utestenge tilbydere bare fordi de ikke er kommunale.

Fritt behandlingsvalg betyr at pasienter som skal utredes eller behandles kan velge om dette skal skje på et offentlig behandlingssted, et privat behandlingssted med avtale med det offentlige, eller ved et privat behandlingssted som er godkjent av Helfo. Tusenvis av pasienter har allerede benyttet seg av retten til fritt behandlingsvalg. Nå skal vi se på hvordan dette kan utvides til en ordning med fritt brukervalg.

Med Høyres modell er det ikke lommeboken som avgjør om man kan velge bort et omsorgstilbud man ikke er fornøyd med. Med vår modell tar det offentlige regningen, og det er opp til den enkelte å velge hvilket tilbud som passer best for seg og sin familie.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken