Pilene peker i riktig retning. De strenge tiltakene som ble innført før jul og videreført inn i det nye året, har hatt god effekt – ikke bare lokalt i enkeltkommuner, men i hele landet. Derfor har Helsedirektoratet anbefalt «noen justeringer» i smitteverntiltakene, bekreftet Nakstad da han ble intervjuet på NRKs Nyhetsmorgen mandag.

– Tiltakene var ment å være ekstra kraftige noen uker inn i det nye året. Så er det nå behov for noen justeringer. Det er fordi vi nå har mye bedre oversikt. Det var veldig uoversiktlig, men nå avtegner det seg et mye tydeligere bilde, sier Nakstad.

Trolig klart i dag

Om regjeringen har fulgt anbefalingene blir trolig klart senere mandag, da statsministeren holder pressekonferanse om koronasituasjonen. De pågående tiltakene har varighet til ut dagen.

Flere folkerike kommuner som i lang har slitt med å få ned smittetrykket, opplever at utviklingen går riktig vei.

At tallene i hele landet også er synkende, rettferdiggjør at det ble innført så strenge, nasjonale tiltak, mener Nakstad som antyder at vi fortsatt trolig kommer med å måtte leve med relativt strenge restriksjoner en god stund fortsatt.

Fortsatt strenge tiltak

– Vi kan ta utviklingen som en god motivasjon. Det vi har gjort nå, og det folk har gjort i jula, med å begrense sosial aktivitet, at vi ikke kan være så mange sammen i forsamlinger og tiltakene mot importsmitte, ser ut til å ha hatt god effekt. Det gir oss motivasjon til å så på litt lenger, så vi klarer å ta smitten ordentlig ned, sier han.

Regjeringen holder i ettermiddag pressekonferanse om koronasituasjonen og effekten de pågående tiltakene har hatt.

Tidligere på dagen orienterer statsministeren Stortinget om koronasituasjonen. Helseminister Bent Høie orienterer etterpå om vaksinesituasjonen.