Gå til sidens hovedinnhold

Heimevernet på sparebluss?

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Opplysninger på nettstedet Aldrimer.no kan tyde på det. Det skal være mindre trening og dessuten mangel på utstyr og ammunisjon. Uten særlig skytetrening vil HV-mannskaper i en skarp situasjon få store problemer.

Det alvorligste etter mitt skjønn er at treningen for innsatsstyrken – HVs spydspiss – er betydelig redusert. For mannskapene skal den nå være 10 dager og for befal 15 dager – en reduksjon på fem dager for begge grupper. Dette kan neppe være forsvarlig og styrker i hvert fall ikke beredskapen og landets sikkerhet. Aldri mer.no stiller også spørsmålstegn ved størrelsen på innsatsstyrken som opprinnelig skulle være på 3.000. Det spørs om tallet er nærmere 2.500.

HV er nå ansvarlig for territorialforsvaret av Norge. Dette krever etter manges mening en større mannskapsstyrke og dessuten trening – i hvert fall som før reduksjonen. HV-sjefen må selvsagt disponere de bevilgede midler på best mulig måte. Ønsker regjeringen og Stortinget et robust heimevern, må det flere midler til. I en tid med krig i Europa på 8. året er det viktig med kontroll over vårt territorium. Vi trenger ikke bare nye fly og ubåter, men også mannskaper på bakken. Nedleggelsen av Sjøheimevernet med sine 160 kystmeldestasjoner og 130 fartøyer stasjonert langs kysten, bidrar neppe til det!


Les også

Heimevernet med urban krigføring på landsbygda

Les også

Heimevernet må kansellere trening på Nordmøre

Kommentarer til denne saken