Byen har brukt store summer på en arkitektkonkurranse mellom tre av de største og mest velrennomerte arkitektselskapene i Scandinavia. Dette var meget viktig prosjekt for byen og kristiansunderne. Det er videreføringen av operaen inn i fremtiden.

Vi fikk et resultat som vi kunne trykke til vårt bryst også etter nedjusteringene. Kulturhuset var tenkt å bli det første ikoniske bygget etter avslutningen på gjenreisningsbyen med den praktfulle Atlanterhavskatedralen i 1964. For snart 60 år siden.

Som i mange andre prosjekt i KSU, er det Fylkeskonservatoren som setter ned foten. Her ble han et nyttig verktøy for byggekomiteen til å få inn et uttrykksløst og «billig» industribygg ifm kvalitetssikringen. Re-modellering i regi av det Molde-baserte byggkonsulent-firmaet XPRO og entreprenøren Hent. Ikke Möller.

I et møte med fylkeskonservatoren, fikk selskapet signaler på at konservatoren ønsket at de gamle byggene skulle fremstå som egenverdige bygg. Ikke smelte sammen i en stor bygningsmasse. Dette gjorde at styret enstemmig (?) gikk for alternativet med snudd storsal. Resultat: En ny omfattende omvelting med en ny uttrykksløs fasade mot Langveien.

Samtidig sier lederen av utbyggingsselskapet at besparelsene mellom alternativene ikke er stor. På den andre siden anser de risikoen for ikke å holde prosjektkostnadene som mye lavere ved det nye alternativet. I tillegg KAN man få mer areal til brukerne. I realiteten ikke de helt store punktene for en slik destruktiv utvendig endring mot hovedveien, parken og Kongens Plass.

Vil nyte byrommet

I mange tilfeller er det det indre som teller. Men ikke her når det er smuler. De aller fleste av oss vil møte bygget på utsiden i det vi passerer til fots eller kjører forbi med bil inn og ut av sentrum. Det samme gjelder turister. Ellers blir det som med kirka.

Vi vil helst sitte i den fine byparken og beskue byrommet med monumentale bygg som kirken og Festiviteten høyt hevet som en innkransing rundt det nye nedsenkede og nærmest bortgjemte kulturhuset. Eller beskue det fra Kongens Plass sammen med selve rosinen, Kaibakken. KSU sin unike aveny ned mot havna.

Vi vil ikke trø ned dørstokkene til Kulturhuset. Biblioteket vil nok bli flittig brukt. Men det er liksom ikke kulturhuset. Det kunne like godt ligget i Campus. Museet er et spørsmålstegn. Arkiv ja, men... Folkets Hus kunne gjerne tilhørt museet for å forsterke utstillingsdelen.

Nei, vi vil nyte byrommet og byggets utvendige arkitektur. Se det heve bybildet og urbanisere byrommet. Og med det livskvaliteten vår. Det vil vi gjøre ofte.

Må tilbakeføres

Vi får håpe Kristiansund har noen kraftfulle politikere og involverte kommunale ledere som kan ta tak. Ikke la seg bare overstyre. Enstemmig...? Prosjektet må komme tilbake på de veldreide arkitektoniske linjene med brutte flater som det hadde. Kanskje bytte de syrefaste perforerte stålplatene det var tenkt kledd med utvendig. Benytt fliser av samme type som på påbygget på Futura?

Spensten må komme tilbake. Dette var flatt. Det lavmælte huset passer ikke inn i dette inneklemte rommet. Det er ikke nok bare å fikse dagens reviderte fasade.

Mange vil føle seg lurt. Veldig lurt! Hvem er det som skal bestemme byggets uttrykk? Folket som ble invitert og involvert i starten? Eller er det igjen fylkeskonservator og folk fra administrasjonen i Molde? Hvor er stemmen vår?

Det hele startet i sin tid med en konferansesal liggende på plana på Langveien Ungdomsskole. Salen skulle forbindes med en glassbro over Langveien til et hotell liggende på Kirketomta. Tanken var videre å benytte Festiviteten både som konferansesal og operahus.

Glassbro ble først ikke akseptert. Etter et møte med utbygger og politiske myndigheter, godtok konservatoren generøst broen. Han lot ballen ligge. I stedet tok han mannen, dvs. Hotellet. Det ble lagt ned forbud mot bygging av hotell på Kirketomta.

Hva er det med denne fylkeskonservatoren, fylkesadministrasjonen og Kristiansund? Vil de ikke byen vel?

Les også

Kulturhusledelsen svarer: – Takk for engasjement rundt Normoria!

Les også

– Byen er sulteforet på arkitektur

Les også

Fra signalbygg i Langveien til kjøpesenter på Storo