Perlevennene Helle Borøchstein, Mari Solveig Lien og Vilde Molvik opplever stor etterspørsel etter armbåndene de lager, til støtte for ofrene av krigen i Ukraina. Da de startet å lage armbåndene hadde de ingen anelse om hvor populært det skulle bli.

Fram til nå har de solgt over 2.000 armbånd og har fått en inntekt på litt over 200.000 kroner. Det opprinnelige målet var å samle inn 100.000 kroner. På spørsmål om hvor lenge de har tenkt å holde på, svarer jentene slik:

– Kanskje til krigen i Ukraina er slutt!

Hjemme hos jentene ligger det stort sett perler på stuebordet hele tiden, og de perler på både tidlig og sent.

– Vi starter å perle før skolen starter og etter at skolen er ferdig. Og så holder vi på litt på kveldene, sier jentene.

Til flyktningene

Til nå har de gitt penger til Open Heart, Hvite busser, Redd Barna, og støttekonserten som KHK arrangerte tidligere i år. Nå kanaliseres pengene via Kristiansund Frivilligsentral, som sørger for at pengene kommer ukrainske flyktninger i Kristiansund til gode.

– Dette gjør det mulig for oss å lage aktiviteter for de om lag 60 ukrainske flyktningene som er i Kristiansund. Vi samarbeider med turistforeningen, som legger til rette for turer på Freikollen, Drabovatnet og fisketurer. Pengene går blant annet til å dekke utgifter til minibuss og mat, sier Lille Andersen på Kristiansund Frivilligsentral, som legger til at de nå også kan planlegge flere aktiviteter senere i sommer og i høst.

– Perlejentene gjør en kjempejobb og vi er evig takknemlige. Pengene som kommer inn skal komme ukrainerne til gode og inntektene som kommer gjør det mulig å skape aktiviteter ut i fra det ukrainerne selv ønsker, sier Andersen.

17. mai og folkefesten

Nå har perle-konseptet de har laget spredt seg til andre byer.

– De perler i Jessheim, Haugesund og Bodø. Og i Bergen er det flyktningene selv som perler, sier jentene entusiastisk.

De har også fått oppmerksomhet i både TV2-nyhetene og i Nitimen på NRK radio.

Nå tar de igjen skikkelig sats og stiller på stand under 17. mai-feiringen og under den store folkefesten i Folkeparken den 12. juni, med egne armbånd for anledningen.

– De stiller på stand utenfor frivilligsentralen i Gågata mellom barnetoget og russetoget med 17. mai-armbånd til salgs. Under den store folkefesten den 12. juni stiller de med folkefest-armbånd. Vi håper mange vil kjøpe, slik at vi kan gi flyktningene fra Ukraina gode tilbud i Kristiansund, sier Andersen.