Perlevennene Helle Borøchstein, Mari Solveig Lien og Vilde Molvik fortsetter å perle inn tusenvis av kroner til støtte for ofrene av krigen i Ukraina. Og armbåndene de lager blir tilsynelatende bare mer og mer populære.

Lørdag hadde @perleforfred-trioen rigget seg opp vis-à-vis Ringo-butikken på Alti Storkaia for å selge armbåndene sine, og køen var allerede på plass før den planlagte starten klokken 12. Allerede da de rigget opp 11.45, kom det folk bort å ville kjøpe.

– Det er første gang vi selger her, forteller jentene. De hadde laget 180 nye bånd som skulle selges denne lørdagen. Og da Tidens Krav stakk bortom boden klokken 13 var det nesten utsolgt allerede.

– Det har vært kø hele tiden, forteller 11-åringene.

– Klapp til klokka seks!

Og i tillegg til å selge nye armbånd, benyttet de også anledningen til å overrekke penger for armbånd de har solgt fra før.

Denne gang var det Kristiansund Frivilligsentral og leder Lille Andersen som fikk sjekken. Beløpet de ga var på godt over 13.000 kroner.

Og totalt har de nå solgt armbånd for 80.000 kroner, forteller en av perlemødrene Mona Lien. Og det er ikke inkludert salget på Alti Storkaia lørdag.

– Dere fortjener en applaus fra nå og til senteret stenger, uttalte Lille Andersen da hun hadde fått sjekken av jentene. Og det var mange som hadde samlet seg rundt og ga jentene velfortjent applaus.

– Det er bare å klappe til klokka er seks!, sa Andersen til latter fra de applauderende.

Og hun kan vente seg flere sjekker fra de perlende jentene framover. Mona Lien forteller at de fra nå vil gi pengene som kommer inn til Frivilligsentralen og deres arbeid med flyktningene som kommer til Kristiansund.

– Pengene betyr utrolig mye for oss. vi skal skape et værested for de som kommer til Kristiansund og da er det kjekt å ha midler til å hjelpe dem med ulike ting de måtte trenger og å skape et sted hvor de kan ha tilgang til det de trenger. For eksempel en PC så de kan få sendt e-poster og slike ting. Og så ønsker vi lage en ukrainsk aften hvor vi kan lage litt mat og kose oss. Og så planlegger vi å ha litt serveringer på sentralen, forteller Andersen.

– Å, der er de som perler!

Og med de 180 armbåndene som ble solgt på lørdag, har det kommet inn minst 18.000 kroner til.

– Noen betaler 100 kroner, noen 200 kroner og noen har betalt hele 500 kroner. Folk er veldig rause, forteller Mona Lien om prisene folk har betalt før.

– Vi har kanskje solgt for 20.000, tipper jentene da Tidens Krav besøker salgsboden. Da hang det igjen noen få armbånd.

– Vi sitter til det bli tomt, slår de fast.

– Hva tenker dere om at dere har samlet inn så mye penger?

– Det er veldig fint at vi har fått inn så mye penger til de som trenger det, sier Mari Solveig Lien.

Og det er mer enn bare armbåndene som begynner å bli kjent i Kristiansund nå.

– Hvis vi er ute på senteret eller noe sånt så hører vi ofte «Å, der er de som perler», forteller hun.

Henvendelser fra USA og Storbritannia

Tidens Krav har tidligere skrevet om at jentene har fått henvendelser fra hele landet om armbåndene. Men nå har det også kommet fra utenfor landets grenser.

– Vi har fått henvendelser fra blant annet USA og Storbritannia, forteller Mona Lien. Og selv om det er utrolig smigrende, måtte de dessverre si nei til å selge dit. Årsaken er at det fører med seg mange utfordringer.

– Skulle vi gjort det, måtte vi omtrent ha sagt opp jobbene våre, ler hun.

Men det er mer som sprer seg. For nå har det startet opp perleforfred-grupper i andre byer, i Bergen og i Jessheim.

– Det syns vi er kjempeflott! De er allerede i gang med å lage flere armbånd, forteller Mona Lien.