Gå til sidens hovedinnhold

Har du spørsmål om koronaviruset?

Artikkelen er over 1 år gammel

Tidens Krav åpnet for at våre lesere kunne sende inn spørsmål om koronaviruset og den internasjonale situasjonen. Vi henter inn svarene på spørsmålene fra lokale, regionale og nasjonale myndigheter. Svarene vil bli publisert i denne artikkelen fortløpende.

Folkehelseinstituttet har en egen temaside for koronaviruset. Her finner du deres råd, fakta og tiltak mot viruset.

Helse-Norge har også sin egen side med fakta og råd, den finner du ved å klikke her.

Folkehelseinstituttet (FHI) kommer med nye tall på antall smittede én gang hver dag, klokken 18, etter å ha samlet inn tall fra kommunene.

Tidens Krav åpnet tidligere for at våre lesere kunne sende inn spørsmål. Under ser du spørsmålene og svarene vi fikk. Følg med på FHI.no for oppdateringer om koronasituasjonen.


SpørsmålSvarKilde
1Hvor mange smittetilfeller er det i Møre og Romsdal?

Per 16. mars er det registrert 20 smittetilfeller i Møre og Romsdal. OBS: FHI sier det er flere smittede i Norge enn tallene viser. Mørketallene kan være store, fordi mange ikke testes. Nå er det kun alvorlig syke med symptomer, og viktige yrkesgrupper, som testes.

Folkehelseinstituttet (oppdatert 17. mars)

2

Har vi noen koronoasmittede i Kristiansund eller på Nordmøre nå?

Ifølge VGs kommuneoversikt er det nå bekreftet tre smittede i Kristiansund.

VG

3


4

Hva er kommunenes råd til innbyggerne nå?

Råd til innbyggerne er å opprettholde vanlig aktivitet, følg reiserådene fra Folkehelseinstituttet. Vær nøye på hygiene, spesielt håndhygiene og råd om nysing.

Kommuneoverlege i Kristiansund Askill Sandvik

5

Det er utsolgt for Antibac. Hva bør jeg gjøre?

Håndvask med såpe og vann er best. Desinfiserende midler er å foretrekke om du ikke har tilgang til vann og såpe.

Kommuneoverlege i Kristiansund Askill Sandvik

6


7

Hva skal jeg gjøre om jeg føler meg syk?

Dersom du har vært på reise i områder med vedvarende smitte og får symptomer på luftveisinfeksjon, skal du ta kontakt legen din. Dersom du har vært i kontakt med en person som er bekreftet smittet med koronaviruset og utvikler symptomer på luftveisinfeksjoner, så skal du kontakt fastlegen din. Dersom du ikke får kontakt med fastlegen, så skal du ringe legevakt på 116 117.

Kommuneoverlege i Kristiansund Askill Sandvik

8

Hva er de første symptomene på at man har koronaviruset?

Personer som blir syke av koronasmitte beskriver de første dagene som en vanlig influensa. Det er hoste, feber og slapphet. De fleste av oss vil tåle dette veldig godt, vi er bekymret for de svake gruppene.

Kommuneoverlege i Kristiansund Askill Sandvik

9

Hvor stor pågang opplever deres helsetjenester nå? Mange kommer ikke gjennom på opplysningstelefonen til FHI, hva skal de gjøre?

Vi opplever økt press på helsetjenestene. Det er derfor viktig at det bare er folk i de to kategoriene som ringer om korona-spørsmål. Vi vurderer fortløpende å sette opp mer kapasitet for å besvare telefoner. Vi er ikke kommet så langt enda. Disse to kategoriene skal ta kontakt med fastlege eller legevakt om korona: har vært på reise i områder med vedvarende smitte og får symptomer på luftveisinfeksjon, skal du ta kontakt legen din. Dersom du har vært i kontakt med en person som er bekreftet smittet med koronaviruset og utvikler symptomer på luftveisinfeksjoner, så skal du kontakt fastlegen din. Dersom du ikke får kontakt med fastlegen, så skal du ringe legevakt på 116 117.

Kommuneoverlege i Kristiansund Askill Sandvik

10

Hvordan er det med import av varer i disse tider? Tenker særlig på frukt og grønnsaker.

Det er på nåværende tidspunkt ingen kjente tilfeller av smitte via kontaminert mat, importert mat, vann eller dyr. Det er ut fra dagens kunnskap om smittsomheten til koronavirus ansett som lite sannsynlig at smitte fra mat og vann kan forekomme.

Folkehelseinstituttet.no

11Hvor lang tid tar det å få svar på en koronaprøve?Alle prøver som kommer inn til laboratoriet i Molde før klokken 20.00 på kvelden får svar i løpet av neste formiddag.Kommunikasjonsrådgiver Guri Viken ved Helse Møre og Romsdal
12

Hvilke funksjoner på sykehuset er stengt? Er føden åpen?

Barneavdelinga er stengt. I tillegg tar Kristiansund sykehus ned planlagt kirurgi og poliklinikk. Dette er en dynamisk prosess som de vurderer forløpende. Fødeavdelinga er åpen.

Kommunikasjonsrådgiver Guri Viken ved Helse Møre og Romsdal

13

Jeg er 72 år og har alvorligste kols. Min kone og jeg har besluttet å isolere oss hjemme til situasjonen er under kontroll. Er dette overdrevent og unødvendig under nåværende tidspunkt?

Når man har en alvorlig diagnose som kols og er i denne aldersgruppen er det lurt å ta ekstra forholdsregler. Du kan fortsatt bevege deg ute, men unngå nærkontakt med andre. Dersom du holder to meters avstand, er det ingen grunn til at du skal isolere deg.

Kommuneoverlege i Kristiansund Askill Sandvik

14

Hvor smittsomt er det? Hvem er i risikogruppen? Hvilken aldersgruppe kan få virus?

Korona er svært smittsomt, og det er dette som er hovedutfordringen. Risikogruppen er mennesker 65+, personer med underliggende kritisk sykdom, som hjerte- og karsykdom, diabetes, kronisk lungesykdom, kreft og høyt blodtrykk. Røykere har også mulig høyere risiko for alvorlig forløp av koronavirus-sykdommen. Alle aldersgrupper kan smittes, men det slår ikke ofte ut på barn. De fleste tåler også smitten godt.

Kommuneoverlege i Kristiansund Askill Sandvik

15

Må en i karantene hvis en kommer fra Spania med fly? I så fall, hva innebærer dette?

Fra 12. mars gjelder det at alle som har vært på reise i områder utenfor Norden skal holde seg hjemme i 14 dager etter hjemkomst (hjemmekarantene), uavhengig av om de har symptomer eller ikke. Dette gjelder også de som har kommet hjem etter 27. februar (tilbakevirkende kraft).

Folkehelseinsituttet.no

16

Jeg jobber som optiker. På en synsundersøkelse sitter man veldig nærme kunden og enda nærmere ved spaltelampe undersøkelse, ca. 30 cm fra munnen til kunden. Det har ikke blitt gjort noen andre tiltak enn at vi har blitt fortalt at vi må vaske hendene ofte og sprite ned instrumentene våre. De har ingen planer om å lukke timebestilling. Hvilke rettigheter har jeg som ansatt? Vi har ikke mulighet til å ta hjemmekontor. Hvem som helst kan bestille time hos oss og selv om vi vasker hendene vet vi ikke noe om vedkommende i synsprøvestolen. Jeg opplever at min bransje er de eneste som ikke gjør noe for å beskytte optikere som er såpass utsatt.

Personer med korona-smitte smitter kun ved symptomer på luftveisinfeksjon, som for eksempel hoste og nysing. Dersom det kommer en slik kunde, vil det være naturlig å ta noen kontrollspørsmål. Hvis vedkommende har vært i et område med vedvarende smitte eller har vært i kontakt med noen med bekreftet smitte, skal timen utsettes. Dette kan endres i tiden som kommer.

Kommuneoverlege i Kristiansund Askill Sandvik

17

Jeg har en lungesykdom som heter: vocal chord dysfunction. Er jeg da i risikogruppen?

Da er du definert som risikogruppe.

Kommuneoverlege i Kristiansund Askill Sandvik

18

Er det mulig å sjekke seg om man har vært på en oslo-reise? Er ikke redd for å bli syk selv, men er redd for å smitte andre.

Nei, det er ikke mulig å sjekke seg for koronasmitte etter en Oslo-tur.

Kommuneoverlege i Kristiansund Askill Sandvik

19

Hei. Jeg er deltidsstudent hos en høgskole i Trondheim, som i dag avlyste all undervisning fordi en lærer er smittet. Vi har fått beskjed om å ikke møte opp på skolen, men vil det si at vi er i karantene? Og burde i så fall den jeg bor med være i karantene?

Dere er ikke i karantene, dere har fått beskjed om å ikke møte opp på skolen. Dere kan leve helt som vanlig.

Kommuneoverlege i Kristiansund Askill Sandvik

20

Hvordan bør vi som familie med barn på skole forholde oss når vi har en hjertesyk voksen i familien. Bør vi holde oss unna butikksentre, bør barna holde seg hjemme på fritiden osv.

Det kommer selvsagt litt an på alvorlighetsgraden. Men det er lurt å ta ekstra forholdsregler. Du kan fortsatt bevege deg ute, men unngå nærkontakt med andre. Dersom du holder to meters avstand, er det ingen grunn til at dere skal isolere dere.

Kommuneoverlege i Kristiansund Askill Sandvik

21

Hei! Hvorfor er det ingen informasjon om hvordan man skal forholde seg dersom man har feber, luftveisplager og lignende men ikke oppfyller kriteriene for Korona? Samtidig som myndighetene sier at flere er smittet som ikke kan spores. Det sies også at alle har et ansvar, men da må man jo først vite hvordan man skal forholde seg!

Folkehelseinstituttet har kommet med nye anbefalinger for hvordan man skal forholde seg om man føler seg syk. Trykk på denne linken for å lese FHIs anbefalinger. Folkehelseinstituttet.no
22

Min samboer er satt i karantene i Kristiansund pga. utenlandsreise. Men det står ingenting om hva de andre i husstanden skal gjøre? Betyr dette at vi andre som bor i samme hus også blir satt i hjemmekarantene?

FHI har nettopp oppdatert sine anbefalinger. De skriver nå: «Foreløpig gjelder ikke rådet om at husstandsmedlemmer til reisende fra land utenfor Norden skal være i hjemmekarantene.» Tidligere gjaldt hjemmekarantene også for andre husstandsmedlemmer.
Folkehelseinstituttet.no
23

Det hevdes at i Kina er viruset stoppet på noen titusener smittede. I bitte lille Norge snakkes det om at flere hundre tusen vil bli smittet. Dette rimer vel ikke?

Her er alt beheftet med usikkerhet. I tidligere pandemier, slik som ved spanskesyken i 1918, så man flere bølger av pandemien. En midlertidig bremsing betyr altså ikke nødvendigvis at viruset er stoppet helt. Det er en sammenheng mellom hvor sterke smittebegrensende tiltak (grad av sosial isolering) som settes inn og hvor mange som blir syke.

Lege Rune Aakvik Pedersen
24

Har jeg lov til å besøke noen som sitter i karantene uten å måtte sitte i karantene sammen med dem etterpå?

Nei, karantene innebærer at man ikke skal ta imot besøk

Lege Rune Aakvik Pedersen

25

Er personer med alvorlig søvnapné (som bruker CPAP for pustehjelp hver natt) i risikogruppe?

Ja, man må nok regne med en viss økt risiko for komplikasjoner når man har problemer knyttet til pust fra før

Lege Rune Aakvik Pedersen

26

Kan en person som har hatt koronaviruset og blitt frisk bli smittet på nytt?

Ja, det er rapporter om dette både fra Kina og fra Japan. Antakeligvis er det unntakstilfeller.

Lege Rune Aakvik Pedersen

27

Hvis barnefar og familien er i karantene etter reise til utlandet. Og barna har i denne perioden vært hos mor. Kan da barna leveres etter samvær til huset der familien er i karantene?

Nei, karantene betyr at man skal unngå kontakt med eksponerte individer.

Lege Rune Aakvik Pedersen

28

Jeg har astma, er viruset da farligere for meg?

Sannsynligvis er viruset farligere enn om du ikke hadde asthma, men dette kommer an på flere helsefaktorer.

Lege Rune Aakvik Pedersen

29

Hei. Vi har et barn på 1 1/2 år som vi er usikre på om har astma eller liknende. Vil dette plassere barnet i en risikogruppe? Hvordan kan vi få utredet barnet for dette nå for tiden?

Ved mistanke om asthma hos barn, bør man ta kontakt med fastlegen.

Lege Rune Aakvik Pedersen

30

Hei, jeg venter på et besøk fra Litauen nå på lørdag. Hun som vil komme lurer på om det er trygt å komme hit. Hun er flyvertinne og reiser mye likevel. Hun har ikke vært i Italia heller ikke i de andre sårbare lander. Hun er 25år og frisk, vi er to voksne på 46 og 56 år. En av oss har diabetes 2 ellers vi er friske. Jeg jobber i helsevesenet (hjemmetjenester). Vi bor i Jevnaker kommune hvor er bare 1 som er smittet av koronavirus.

Jeg kjenner ikke situasjonen i Jevnaker i øyeblikket, uansett vil vedkommende måtte sitte i karantene.

Lege Rune Aakvik Pedersen

31

Jeg har en syk datter på 18 år. Hun har sår hals, vondt i hodet og kroppen. Har også feber. Vi har ikke vært ute på reise, eller så vidt vi vet, vært sammen noen med korona smitte. Jeg jobber i helsevesenet, i en bolig for barn/unge med ulike funksjonshemninger. Noen av de med dårlig immunforsvar. Hvordan skal jeg forholde meg? Kan hun testes på grunnlag av det?

Per i dag (17. mars) er det ikke karantenegrunn for helsepersonell om noen i familien har forkjølelsessymptomer uten å ha vært i smitteområde eller i kontakt med noen med kjent smitte.


Lege Rune Aakvik Pedersen

32

Jeg ser på debatten og hører at de drøfter ansvar og ev. straff for å utsette andre for smittefare. Jeg synes det er et stort paradoks at samfunnet på den ene siden lukkes ned samtidig som folk valfarter til dagligvarebutikkene for å stå i flokk for å hamstre stikk i strid med retningslinjene. Selv har jeg en frisk sønn med astmahistorikk, han tilkalles nå til ekstravakter på Kiwi og sitter i timevis i kassa og betjener mennesker med ulike holdninger til retningslinjene. Hvem avgjør hvem som skal beskyttes og hvem som uten videre kan eksponeres for koronaviruset? Skal noen straffeforfølges hvis han blir smittet?

Det i øyeblikket ikke iverksatt noen særskilt smittevern for personale i dagligvarebutikker. Det er å anbefale å følge vanlige smittevernsråd

Lege Rune Aakvik Pedersen

33

Jeg er sykepleier og ikke i jobb enda. Jeg ønsker å bidra hvis det skulle være behov for det. Er det noe sted jeg kan henvende meg?

Se hjemmesidene til kommunen og helseforetaket.


Lege Rune Aakvik Pedersen

34

. Får en svar på resultat av prøve, uansett positivt eller negativt resultat. Jeg tok testen den 11. 02 og fikk beskjed om at jeg ville bli oppringt dagen etter. Altså da den 12. Jeg har ikke hørt noe og lurer på om jeg da skal gå ut fra at den var negativ. I så fall kan vel karantene opphøre?

Ta kontakt med prøvetaker for svar.


Lege Rune Aakvik Pedersen

35

Har et familiemedlem som jeg bor sammen med som kommer hjem fra et land utenfor Norden førstkommende søndag og hun vil derfor havne i karantene de neste 14 dagene. Vil det bety at jeg og resten av husstanden er i karantene også de neste 14 dagene?

De som bor sammen med en person som er i hjemmekarantene, skal ikke være i hjemmekarantene, men skal som alle andre i befolkningen følge med på egne symptomer.


Lege Rune Aakvik Pedersen

36

Hei! Jeg målte nettopp 39,4 i feber på min sønn som er 6 år. Hva gjør jeg nå? Skal jeg vente og se om han blir verre? Skal jeg kontakte fastlegen? Kan han teste seg for korona viruset?

Se an allmenntilstanden, om usikkerhet: kontakt fastlege eller legevakt

Lege Rune Aakvik Pedersen

37

Jobber i butikk og har direkte kontakt med 100+ over disk hver dag. Folk hoster og nyser, i enkelte tilfeller rett på meg. Synes det er ubehagelig, men kan jo ikke spørre folk om de har vært ute å reist heller. Har vært tett i brystet og hatt vondt i halsen i en ukes tid. Skal man bare fortsette å gå på jobb som vanlig, selv om man er forkjølet?

Det er anbefalt å holde seg hjemme med forkjølelsessymptomer: Dersom du har lette luftveissymptomer, bør du være hjemme inntil en dag etter at du føler deg frisk.

Lege Rune Aakvik Pedersen

38

Kan jeg reise til Spania nå?

Det er ikke anbefalt.

Lege Rune Aakvik Pedersen

39

Hvis vi blir satt i hjemmekarantene; kan det vare veldig lenge? Blir det en ordning med utkjøring av matvarer fra butikkene, og hva hvis man går tom for faste medisiner? Får man utlevert faste medisiner for flere måneder hvis man går på apoteket nå?


Man må prøve å få til dette på en praktisk måte, det er ingen organisert tilbringertjeneste. Apotekene har innført begrensninger på utlevering av enkelte medikamenter til en måneds forbruk.

Lege Rune Aakvik Pedersen

40

Hva gjør man dersom man har symptomer uten å ha vært i utlandet? Og man heller ikke vet om man har vært i kontakt med en som er bekreftet smittet? Veldig mange yrker der man har kontakt med fremmede hver dag, som kanskje ikke selv vet før dager senere at de er smittet.

Dersom du har lette luftveissymptomer, bør du være hjemme inntil en dag etter at du føler deg frisk.

Lege Rune Aakvik Pedersen

41

Hei. Jeg jobber hos Falck Alarm og var ute på felt i Asker i går. Jeg møtte en mann og dame som kanskje kunne gi uttrykk for å være smittet i måten dem sa at jeg ikke burde komme noe nærmere. Hva burde jeg gjøre nå? Jeg var ute å gikk i 5 timer i går å ble litt kald, så er blitt litt forkjølet. Er det noen grunn til bekymring?

Dersom du har lette luftveissymptomer, bør du være hjemme inntil en dag etter at du føler deg frisk. Beskrivelsen av tilfellet i Asker i går inneholder ikke noen angivelse av hvor nær du befant deg personer som du kunne mistenke var smittet av koronavirus, derfor kan jeg ikke gi noe konkret råd. Hvis du ikke var veldig nær eller i kontakt, er det ikke sannsynlig at smitte kan ha skjedd i denne situasjonen

Lege Rune Aakvik Pedersen

42

Hvis alle som har mulighet for det, tar hjemmekontor i 2–3 uker + påskefri, og resten av befolkningen «tar til vett» og tar alle anbefalte forholdsregler – hva skjer med virusene som er i omløp nå? Hvordan, og hvor lenge kan de leve?

Hvor blir de av? Og hva må vi gjøre når vi kommer tilbake på jobb? Rengjøring, desinfisering?

Det er vist at sosial isolering har god effekt på begrensing av en slik epidemi. Jo større grad av sosial isolering, dess bedre effekt, dvs. at færre blir smittet. God hygiene forsterker effekten av sosial isolering.

Lege Rune Aakvik Pedersen

43

Hvordan kan man si at man ikke har smitte i Kristiansund når man ikke tester de som er syke? Vi er flere som har feber, smerter i brystet og hoste, men siden vi bare har vært i Møre og Romsdal testes vi ikke ... er ikke det veldig naivt?

Smitte er nå påvist i Kristiansund.

Lege Rune Aakvik Pedersen

44

Jente på snart 17 år. Er det mulig å sjekke seg for viruset i Kristiansund utenom lege?

Jevnfør Kristiansund kommune.

Lege Rune Aakvik Pedersen

45

Jeg har Parkinson, er jeg risikogruppen for alvorlig koronarsykdom?

Parkinson sykdom gir ikke i seg selv svakheter i hjerte, lunger eller andre organer som er spesielt kritiske for å tåle en infeksjonssykdom. Likevel må man regne med en viss økt risiko for komplikasjoner ved parkinson sykdom sammenliknet med en som er helt frisk.

Lege Rune Aakvik Pedersen

46

Hvem er egentlig i risikogruppen? Hvilke større og mindre helse"problemer» utgjør at man kommer innunder risikogruppen?

SVAR: Basert på opplysninger fra utbruddet i Kina, ser det ut til at følgende grupper har høyere risiko for alvorlig forløp av covid-19:

Eldre personer (over 65 år) Voksne personer med underliggende kronisk sykdom som hjerte- og karsykdom, diabetes, kronisk lungesykdom, kreft og høyt blodtrykk. Personer som røyker har mulig også en høyere risiko for alvorlig koronavirus-sykdom (Covid-19).

Det er særlig eldre personer med risikofaktorer som kan få alvorlig forløp. Samtidig kan ikke oppfølging og behandling av kroniske sykdommer og kreft i Kina sammenliknes med den som gis i Norge. For eksempel vil en pasient med velregulert diabetes uten senkomplikasjoner, ikke antas å ha økt risiko for alvorlig forløp av sykdom. Det samme kan gjelde for andre kroniske sykdommer og kreft som er godt behandlet i Norge.

Lege Rune Aakvik Pedersen

47

Jeg har astma, kan koronaviruset være ganske farlig for meg? Gutt 16 år.

Det er voksne med kronisk lungesykdom som regnes med i risikogruppen

Lege Rune Aakvik Pedersen

Listen oppdateres så fort vi mottar svar på spørsmålene. Tidens Krav venter nå på svar fra kommuneoverlege Askill Sandvik.

Kommentarer til denne saken