I 2015 la jeg ut innlegg på fb-siden «Du vet du er fra Kristiansund» om Dalen gård.

Interessen for gården ble tent hos flere og mange ønsket å være med hvis det ble opprettet en venneforening. Jeg måtte gjøre noen undersøkelser i forkant, og fant ut at Kristiansund kommune er eier gården og at den ble fredet av riksantikvaren i 2013.

Jeg brukte vinteren og våren 2016 til å bestemme meg for om dette var noe jeg kunne involvere meg i. Historien viser jo at jeg gjorde det. 2016 ble det invitert til den aller første dugnaden og resten er vel på en måte historie det også.

2021 har vi holdt det gående i fem år som registrert venneforening. Litt naiv var jeg sikkert som tenkte, dette her fikser jeg og har siden fått smekk på snuten, og det opp til flere ganger...

Det har vært en kamp, ja en kamp, for alt vi har foretatt oss, det være seg maling, klipping av gress, fjerning av trær, strøm, vann... alt har vært en kamp og jeg må si jeg begynner å bli sliten. Gården trenger øyeblikkelig hjelp, murer er på vei til å ramle sammen, tak er utette og hele bygninger detter snart ned. Det er undertegnede som har gått spissrotgang i de kommunale etater jeg trodde kunne hjelpe til på gården. Jeg er blitt møtt med vennlighet og forståelse fra de på gulvet, men fra de som bevilger penger ikke så mye.

Må si det svir litt ekstra når en ser bystyret bevilge penger i hytt og pine til andre prosjekter, f.eks 1,6 mill til nytt toalett i Bolga??? Disse 1,6 millionene hadde låvetaket på Dalen gård trengt.

Les også

Alt er oppnådd uten at byens politikere har løftet en finger

Gården er ved flere anledninger taksert av et firma som er godkjent av antikvaren, Lervike as. Kommunen sitter på disse papirene, og vet utmerket hvor skoen trykker. Er det ikke snart på tide at Kristiansund kommune kjenner litt på ansvaret de tross alt har for Dalen gård?

Jeg har også forsøkt å få løftet gården inn på politisk plan, dvs. ved å invitere partier, utvalg og enkeltpersoner til å besøke oss! Kan ikke skryte på oss og si at vi har lyktes med det, dessverre. Synes dette er synd. Det har vært mange frivillige hender i sving på gården som kommunen eier. Vi har brukt tid og penger. Jeg har takket alle for de bidrag de har kommet med, også de kommunale bidragene har jeg offentlig takket for. Ikke et eneste ord i retur fra eieren om at vi har gjort en god jobb. Vi er oversett og jeg føler, holdt for narr! Vi har fått høre ved flere anledninger, neste gang skal dere (gården) få, neste gang..! Dalen gård tilhører historien til Kristiansund. Burde ikke det telle litt?

For å avslutte noe mer positivt, det som er det aller beste med Dalen gård er alle de flotte menneskene en er blitt kjent med. Venner for livet. Jeg har et håp for 2021 at kommunen kommer litt mer på banen.