Halldora Brynja Sigursteinsdottir Johansen ble gravlagt fra Nordlandet kirke 31. mars med sin familie, venner og nærmeste til stede. Sørgehøytideligheten ble innledet ved at organist Rune Tylden spilte «Amazing Grace» før forsamlingen sang «O bli hos meg» sammen.

I sin minnetale sa forrettende prest Sindre Stabell Kulø blant annet at Brynja ble født i 1941 på Hafnarfjørdur på Island. Hun var nr. fire i søskenflokken på totalt seks barn. Faren arbeidet med fiske, og mor var hjemmeværende og drev senere også med fiskearbeid. Musikken fulgte henne hele livet, hun var stor fan av Elvis. I alle familieselskap stod Brynja på krakken og sang med sin vakre sangstemme.

Tidlig i livet giftet Brynja seg med Ørn. Han omkom i drukningsulykke på fiskebåt etter ett år. Dette måtte ha preget henne for resten av livet. Brynja utdannet seg som apotekertekniker, men arbeidet også i fiskeindustri og hun fikk mange gode venninneforhold som hun beholdt hele livet.

I 67 fikk Brynja oppholdstillatelse i Norge. Hun hadde hørt om at det var mulig å oppleve verden ved å få arbeid i handelsflåten og flyttet hit. Hun arbeidet først en periode på Jahre-båtene, men i august samme år fikk hun jobb ombord i bulkbåten «Britta» som messepike. Denne båten gikk i utenriksfart og hun mønstret på i Yokohama. Hennes far var litt skeptisk til Brynja sin eventyrlyst. Han skrev ofte lange brev, gjerne på dikt, hvor han sa hva han mente. Etter noen måneder kom Tor ombord som matros i Rotterdam. Brynja var den fineste jenta han hadde sett. Men det var vel omtrent 35 andre ulver ombord, så han måtte konkurrere for å få jenta si. Det er mange røverhistorier å fortelle om denne tiden, de reiste på kinafart; Brynja ble av alle ting utnevnt til venn av formann Mao.

Brynja og Tor forlovet seg, og i 69 giftet de seg i Hafnafjordur. Etter dette flyttet paret en periode til Tromsø fordi Tor gikk på styrmannsskolen der og siden militærtjeneste i marinen. Senere seilte de ute. Familien til Tor flyttet til Sortland, og hun bodde også der en periode. Brynja og Tor var mye på Russlandsfarten med korn og aluminium. Senere bygde de hus i Skytterveien her i byen på 70-tallet. I 75 tok hun dykkersertifikat. Etter uhellet ombord i supplybåten, omskolerte Tor seg til tegne. Da ble også Brynja værende på land.

Mens de bodde i Oslo, fikk Brynja drømmejobben. Hun fikk ansvaret for alle forsøksdyrene på rikshospitalet. Og de rottene, musene og hundene, fikk virkelig godt stell. Tilbake i Kristiansund igjen begynte hun på Nordlandet Legesenter. Her arbeidet hun resten av yrkeskarrieren som legesekretær. Tor startet Studio Kristiansund, de utviklet bl.a. båtførerprøveboken som omtrent alle båtførere har brukt for å ta sertifikatet. Brynja var alltid korrekturleser; mye bedre enn de som skrev norsk.

Brynja hadde fått klassisk pianoopplæring og har alltid drevet med musikk. Etter pensjonisttilværelsen likte hun å spille piano, puslespill, og ikke minst alle hundene de har hatt. Ekteparet bodde en periode i Hauggata før de i slutten av 90-tallet flyttet til Nordvesten Terrasse. Her trivdes hun veldig godt.

70-årsdagen hennes var et overraskelsesselskap. Brynja trodde Tor hadde glemt bursdagen, men så overtalte han henne til å gå og spise. Og der var overraskelsesfesten, og den ble overført via nettet til Island.

Familien beskriver Brynja som bestemt; hun satte seg klare mål og stod for dem. Hun presterte å stoppe en hel jumbojet på rullebanen fordi hun holdt på å miste avgangen; da sprang hun bare forbi vaktene og egenhendig viftet med boardingkortet for å stoppe flyet. Og det klarte hun. Hun var en kløpper til å lage mat, og likte å stelle hagen. Brynja og Tor hadde gode dager sammen.

For noen år siden merket de demenssykdommen komme snikende. Etter hvert måtte hun også flytte til Bergan. Tor var på besøk så og si hver dag. Brynja døde 14. mars, 81 år gammel.

Deretter holdt Tor, Brynja sin ektemann, en vakker tale. Han fortalte om et spennende liv sammen med Brynja. De seilte jorden rundt flere ganger. Da Tor ble skadet og omskolerte seg, passet Brynja på ham og stelte for ham. De hadde et godt liv sammen. Da Brynja fikk Alzheimer demens, gikk det fort nedover. Hun fikk plass på Bergan sykehjem der hun trivdes godt. Tor ønsket å takke personalet der for god pleie og omsorg. De ble som en familie for dem. Som en siste hilsen fra Tor til Brynja ble sangen «In the garden» med Elvis spilt på cd.

Vakre blomster omkranset båren. Prest Kulø leste opp disse hilsningene. «Rosen» ble rørende fremført av solist Torild Utby akkompagnert av Tylden på flygel.

De sørgende sang så «Nærmere deg, min Gud» i fellesskap.

Båren ble deretter ført ut av kirken og til Nordlandet gravsted. Ved graven ble «Så ta da mine hender» sunget.

Familien ønsket å hedre Brynja sitt minne ved å gi en minnegave i hennes navn til Alzheimersforskning.

Kistepynt fra Tor. Blomsterhjerte fra Hørdur, Sveinbjørg, Alla Stina, Brynja og familie. Krans fra Nordlandet legesenter. Bårestykke fra Elin, Halvor og Susanne. Bårebukett fra Randi og Gunnar. Bårebukett fra Geir Gerhard. Bårebukett fra Johan og Lars. Bårebukett fra Pål, Arnt og Bodil. Bårebukett fra Rita, Bente, Eva og Heidi med familier. Bårebukett fra Odd, Else, Jorun, Nils, Harald, Dagrun, Ola med familier. Bårebukett fra Astrid S. Torske, Jon Rivrud. Bårebukett fra Inger og Hugo med familie. Bårebukett fra Tove og Tor Hummel. Bårebukett fra Nordvesten Terrasse.

Fred over Halldora Brynja Sigursteinsdottir Johansen sitt minne.

Les dødsannonsene i TK